Новини

Петър Иванов е шести на Младежките олимпийски игри!
11 октомври 2018

Късно снощи приключи състезанието по спортно катерене на Младежките олимпийски игри. Олимпийска шампионка при девойките е Сандра Летнер от Австрия, следвана от Вита Лукан от Словения и Лаура Ламер от Австрия. При юношите шампион е Кейта Дохи от Япония, следван от сънародника си Шута Танака и Сам Авезу от Франция. Горди сме, че в това историческо първо олимпийско състезание в катеренето Петър Иванов се пребори за място във финала и зае шесто място в крайното класиране.

Австрия доказа, че е водеща сила в катеренето при девойките със спечелените златен и бронзов медал. Във финала интригата се завърза още в първата дисциплина - скорост, където Вита Лукан не завърши и остана шеста, а фаворитката Елена Красовская от Русия се подхлъзна и остана втора след победитеката Лаура Ламер. Във втората дисциплина - боулдъра три състезателки успяха да преминат и 4-те боулдъра и само броя опити нареди Вита Лукан на първото място. В последната дисциплина - трудността четири състезателки успяха да направят "топ" и времето за катерене се оказа решаващия фактор за класирането. Най-бързо изкатери маршрута Хана Мюл от Германия, на 7 сек. след нея беше Санда Летнер и на 13 сек.- Вита Лукан. Това нареди и крайното класиране - 1. Летнер, 2. Лукан, 3. Ламер.

При юношите още в квалификацията японските състезатели дадоха заявка за силно представяне, след като Дохи и Танака влязоха във финала с първи и трети резултат. Миналогодишния световен шампион Сам Авезу беше втори, а Петър Иванов - четвърти. Шестицата допълниха Филип Шенк от Италия и китаеца Юфей Пан. Финалът започна със скоростта, където се очакваше големия сблъсък между Дохи и Авезу за победата. Французинът се наложи с отличните за не-специалист в скоростта 6.96 сек., а Дохи изостана само с 4 десети. Падане по маршрута предреши шестото място за Танака, а Петър Иванов остана 5-ти с 8.76 сек. В боулдъра Кейта Дохи единствен успя да изкачи и 4-те боулдъра, с което оглави класирането и си осигури най-малко медал. Втори остана Филип Шенк с 3 топа и 4 зони от 4 опита, Шута Танака и Петър Иванов бяха с еднакъв резултат - 3 топа и 4 зони от 7 опита, но класирането от квалификацията отреди 3-то място за японския състезател. Световният шампион в дисциплината Сам Авезу не успя да намери вярното решение на боулдърите и остана 5-ти. В трудността двама състезатели изкатериха маршрута до горе и времето отреди първото място на Танака и второ за китаеца Пан. Кейта Дохи остана 3-ти, но това беше достатъчно за шампионската титла. Петър Иванов остана пети, Сам Авезу - шести, но победата му в скоростта неутрализира по-слабото му представяне в боулдъра и трудността, и той завърши трети в комбинацията.

Дебютът на катеренето на олимпийска сцена беше повече от успешен, очаква ни голямото състезание на Олимпийските игри в Токио през 2020 г.


Победителките при девойките: 1. Сандра Летнер (Австрия); 2. Вита Лукан (Словения); 3. Лаура Ламер (Австрия)Победителите при юношите: 1. Кейта Дохи (Япония); 2. Шута Танака (Япония); 3. Сам Авезу (Франция)


Петър Иванов е първият български катерач - участник на Младежки олимпийски игри, с шесто място в крайното класиране.

 
Олимпийското село в Буенос Айрес
Сн. Васил Киров

Повече снимки от Младежките олимпийски игри може да видите в галерията на IFSCСофия 1142, бул. "Васил Левски" 75
тел./факс (+359 2) 930 05 32; e-mail: office@bfka.org
Булстат 121213771, банкова сметка: ОББ,
IBAN - BG86RZBB91551001950421, BIC - RZBBBGSF