Новини

Второ място за Петър Иванов на европейската купа по спортно катерене за юноши и девойки, дисциплина трудност, пето място за Петър Атанасов. Много медали и отличия за българските деца на силния международен турнир Petzen Climbing Trophy.
08 юли 2018

Днес завърши четвъртият, последен кръг от европейската купа по спортно катерене за юноши и девойки в дисциплината трудност. Петър Иванов, който се състезава в групата юноши 18-19 г. отново спечели медал, този път сребърен. Петър започна силно състезанието, като поведе след квалификацията в първия ден, класирайки се на първо място и на двата квалификационни маршрута. Той направи и единствения „топ“ на маршрут – на втората квалификация. На финала испанският състезател Микел Асиер Линасикорсо Молина успя да изпревари Пепи само с един „+“ в повече. Силно се представи Петър Атанасов в групата на юношите 14-15 г., където успя да подобри с едно място класирането си от квалификацията и зае 5-то място в крайното класиране. В същата група Христо Урумов остана на 22-ро място, а Йоан Михайлов - на 37-мо. При девойките 16-17 г. Велла Неделчева е 41-ва, а Елмир Неделчев е 31-ви при юношите 18-19 г.

Това беше и последният кръг от европейската купа в дисциплината трудност. За крайното класиране за 2018 г. важат трите най-добри класирания от четирите проведени кръга през годината - във Воарон (Франция), Брюнек (Италия), Устер (Швейцария) и Мюнхен (Германия). Българските състезатели взеха участие в три от кръговете и постигнаха следното класиране: Петър Иванов (юноши 18-19 г.) – 4-то място с класиране в отделните кръгове на 18-то, 3-то и 2-ро място. При юношите 14-15 г. Петър Атанасов е 17-ти, Христо Урумов – на 18-то място.

През уикенда в австрийското градче Сент Михаел об Блейбург се проведе и силното международно състезание за деца до 14 год. - Petzen Climbing Trophy. Състезанието се провежда в трите дисциплини на катеренето - трудност, боулдър и скорост, а класирането е индивидуално във всяка дисциплина, както и комплексно - от трите дисциплини. Децата бяха разделени в 3 възрастови - 8-9 г., 10-11 г., 12-13 г., както и юношески групи - 14-15 г. и над 16 г. Отлично се представиха българските деца, които оглавиха и клубното класиране – на първо място е „НСА“, София, следвани от децата на „Алтиус“, София.
Ето и децата, завоювали медали в отделните възрастови групи:

момичета 8-9 г.:
Ида Христоскова, „Алтиус“, София – 1-во място в комплексното класиране, в отделните дисциплини – 1-во място на скорост и трудност, боулдър - 3-то място;
Кристина Евтимова, „НСА“, София - 2-ро място в комплексното класиране, 1-ва на боулдър, 3-та на трудност и скорост;
Йоана Косева, „Алтиус“, София – 3-то място в комплексното класиране, 2-ра на скорост и боулдър.

момчета 8-9 г.:
Денис Бечев, „Алтиус“, София – 1-во място в комплексното класиране, 1-ви на скорост и трудност, боулдър - 2-ро място;
Борис Бечев, "Алтиус", София – 2-ро място на скорост, 4-ти в комплексното класиране

момичета 10-11 г.:
Петра Барова, „Алтиус“, София – 1-во място в комплексното класиране, 1-ва на боулдър, 2-ра на скорост, 3-та на трудност;
Елисавета Велкова, „Алтиус“, София – 2-ра на скорост;
Ния Трифонова, „Алтиус“, София – 1-ва на боулдър.

момчета 10-11 г.:
Николай Ангелов, „НСА“, София – 1-во място в комплексното класиране, 1-ви на скорост и трудност, 2-ри на боулдър.

момичета 12-13 г.:
Александра Тоткова, „НСА“, София – 1-во място в комплексното класиране, 1-ва на скорост и трудност, 2-ра на боулдър;
Мартина Бангеева, „НСА“, София – 2-ро място в комплексното класиране, 2-ра на скорост и трудност.

момчета 12-13 г.:
Николай Русев, „НСА“, София – 1-во място в комплексното класиране, 1-ви на скорост, трудност и боулдър.

девойки 14-15 г.
Йоанна Недялкова, „Селт“, Казанлък“ - 3-та в комплексното класиране, 1-ва на скорост.

юноши 16-17 г.
Стоян Петров, „Селт“, Казанлък“ - 2-ри в комплексното класиране, 1-ви на скорост, 2-ри на боулдър. Петър Иванов към поредно отличие в неговата кариера, този път в дисциплината трудност - сребърен медал на европейска купа в Мюнхен, сн. Васил Киров.


Петър Иванов на почетната стълбичка на победителите на европейската купа в Мюнхен - юноши 18-19 г., сн. Васил Киров.


По същото време българските деца спечелиха множество медали и отличия, включително първите две места в клубното класиране. На снимката - Александра Тоткова и Мартина Бангеева, които спечелиха златните и сребърни отличия в групата на момичетата 12-13 г., сн. Станимир Желязков. Още снимки от състезанието може да видите на сайта на организаторите - https://www.wettklettern.org/Fotos/386/


София 1142, бул. "Васил Левски" 75
тел./факс (+359 2) 930 05 32; e-mail: office@bfka.org
Булстат 121213771, банкова сметка: ОББ,
IBAN - BG84UBBS81551001950421, BIC - UBBSBGSF