Новини

Държавно първенство по ски-алпинизъм - индивидуално, 18.02.2018 г., Картала, Рила
18 февруари 2018

Днес при много добри условия се проведе държавното първенство по ски-алпинизъм - индвидидуално. Шампиони на България за 2018 г. са Петя Тотева и Никола Петков, и двамата състезатели на СК „АлПиринСки“, Банско. Техни подгласници са съотборникът им Иван Геров при мъжете и Мария Николова, АК „Планинец“, София при жените. Състезанието беше отложено с една седмица поради неблагоприятните метеорологични условия в предишния уикенд. Решението се оказа правилно – условията днес бяха отлични - слънце, променлива облачност и тихо време. Концепцията и организация на маршрута беше замислена и осъществена в голямата си част от Николай Диков – главен съдия на състезанието, подпомогнат от останалите съдии и приятели. Над 250 флагчета бяха използвани за маркиране на маршрута. Трасето беше много технично, с трудни спускания и интересни изкачвания, с многобройни серпантини с технични обръщания. По маршрута се редуваха стръмни изкачвания и спускания, както и отделни участъци с по-малък наклон. Снегът беше разнообразен, изискващ перфектна техника на владене на ските.„Черешката на тортата“ беше финалното спускането от вр. Исмаилица по Кривия улук – около 1000 м. денивелация. На финала състезателите бяха изтощени, но в същото време много доволни от красивия и техничен маршрут. Както каза Петко Тотев: „Трасето е на най-високо ниво за стандартите в този спорт.“ Да се надяваме, че състезанието ще стане традиционно и всяка година ще се срещаме отново в тази много красива част на Рила.

РЕЗУЛТАТИ


Последни минути преди старта. Първоначалния план беше стартът да е на долната лифтова станция, но в последствие беше изместен около 200 м. по-нагоре по пистата.

 
Още от първите метри двамата състезатели от Банско поведоха колоната.


Награждаването при жените. Шампионка - Петя Тотева, следвана от Мария Николова.


Призьорите при мъжете: 1. Никола Калистрин; 2. Иван Геров; 3. Светослав Терзийски - с най-прекрасния товар на света :))


Главният "виновник" за днешното страхотно състезание - Николай Диков, заедно с Тони Диков - 7-мо място. Отборното състезание предстои след месец, дали няма да видим един нов отбор:))


Най-успешния отбор на състезанието - СК "АлПиринСки". Два златни и един сребърен медал, поздравления! Победителите в днешното състезание Петя Тотева и Никола Калистрин ще представят България на европейското първенство по ски-алпинизъм, което ще се проведе от четвъртък до събота в района на Етна, Сицилия. Пожелаваме им успех!

Снимки: Петко Тотев
Текст: Дора Маринова

София 1142, бул. "Васил Левски" 75
тел./факс (+359 2) 930 05 32; e-mail: office@bfka.org
Булстат 121213771, банкова сметка: ОББ,
IBAN - BG84UBBS81551001950421, BIC - UBBSBGSF