Новини

Световното първенство по спортно катерене за юноши и девойки след последните две дисциплини. Петър Иванов завърши с бронзов медал в комбинацията и спечелена олимпийска квота за Буенос Айрес 2018 г.
11 септември 2017

Втората половина от програмата на световното първенство беше посветена на последните две дисциплини – трудност и комбинация. В продължение на 4 дни младите катерачи спориха за титлите в „класическата“ дисциплина на катеренето – трудността, а последните 2 дни бяха за финалите в комбинацията. В трудността отново беше пълна доминацията на Япония и САЩ, които спечелиха по 3 златни медала, към които японските състезатели добавиха 3 сребърни и 2 бронзови медала, а американските – 1 сребърен и бронзов. Трима състезатели успяха да дублират титлите си от боулдъра и да станат световни шампиони за втори път на това състезание – Ашима Шираши (САЩ) при девойките Youth A (16-17 г.) и в групата Juniors (18-19 г.) – Клеър Бърфейнд (САЩ) при девойките, Йошуки Огата (Япония) при юношите.

Петър Иванов започна силно участието си в квалификацията в трудността, разделяйки 6-10 място на първия маршрут. На втория обаче Петър постигна само 24+, с който резултат раздели 20-32-ро място, което го изпрати извън полуфинала и 30-то място в крайното класиране в трудността. Другият наш представител в тази група Стоян Петров зае 86-то място от общо стартиралите 121 състезатели. В групата Youth B (14-15 г.) най-добро класиране постигна Петър Атанасов, който зае 37-мо място при първото си участие в състезание в дисциплината в тази възрастова група. Матей Мицев се класира на 41-во място, а Христо Урумов – 51-ви в конкуренцията на 88 състезатели. При най-големите Христо Алтънчев зае 46-то място от 82 състезатели в групата.

В последните два дни от шампионата се проведе и последната дисциплина – комбинацията. За първи път състезанието се проведе отделно, след като бяха излъчени финалисти от проведените 3 дисциплини. В групите Youth B и Juniors финалистите бяха по 6 юноши и девойки, а в Youth A – 20 поради това, че този финал трябваше да излъчи 13 състезатели за участие в Младежките олимпийски игри в Буенос Айрес през 2018 г. От българите единствен Петър Иванов успя да се нареди сред финалистите, заемайки 11-то място в квалификациите в Youth A сред 89 участници. Големите фаворити за титлите в комбинацията на първо място бяха тримата състезатели, които спечелиха по 2 шампионски титли – в боулдъра и трудността - Ашима Шираши и Клеър Бърфейнд (САЩ) при девойките, и Йошуки Огата (Япония) при юношите. Състезанието обаче показа друго и нито един от тях не успя да спечели титлата.

Комбинацията в спортното катерене беше дисциплината, която отвори нова страница в историята на българското катерене. Петър Иванов е третият българин, завоювал медал на световно първенство по спортно катерене и първият, който ще вземе участие на Олимпийски игри – младежките през 2018 г. в Буенос Айрес, Аржентина. Другите двама българи са спечелили отличията си в дисциплината трудност – сребърен медал за Благовест Лазаров през 2004 г. в Youth B (14-15 г.) и бронзов медал за Калин Гърбов през 1995 г. в групата Juniors (18-19 г.) Петър Иванов постигна успеха си със силно и стабилно представяне и в трите дисциплини - 6-то място в скоростта с нов личен рекорд - 8.18 сек.,  3-то място в боулдъра и 4-то място в трудността. Другият български състезател в тази група – Стоян Петров зае 67-мо място от 89 състезатели. Добро представяне направи Матей Мицев в Youth B – 15-то място в крайното класиране след две 11-ти места – на боулдър и скорост, и 26-то в трудността. В същата възрастова група Христо Урумов е 32-ри, Петър Атанасов – 44-ти от 58 участници в дисциплината. В групата Juniors Христо Алтънчев се класира на 32-ро място в конкуренцията на 52 състезатели. В комбинацията отново Япония спечели най-много медали – 2 златни, 3 сребърни и 2 бронзови медала, домакините от Австрия - 2 златни медала, по 1 – Русия и Франция.

В крайното класиране по медали убедително начело е Япония с 8 златни, 9 сребърни и 7 бронзови медала, следвани от САЩ с 5 златни, 3 сребърни и 6 бронзови медала и Русия с 4 златни, 7 сребърни и 4 бронзови медала. Общо 14 държави са спечелили медали, като за наша радост България е сред тях, делейки 12-14-то място с Германия и Белгия. Забележителен е напредъкът на Япония, която на световните първенства през 2015 г. и 2016 г. има спечелени едва по 1 златен медал срещу 8 на този шампионат. Прави впечатление отстъплението на силни страни в катеренето като Словения и Швейцария, които не спечелиха нито един медал на първенството.

И така, световното първенство в Инсбрук вече е история. Горди и щастливи сме, че малка България е част от тази история. Горди и щастливи сме, че на Младежките олимпийски игри през октомври 2018 г. в Буенос Айрес, Аржентина, българинът Петър Иванов ще бъде един от 20-те участници в състезанието по спортно катерене. Поздравления за Петър и неговия треньор Васил Киров!

Запис на състезанията от световното първенство може да висите на You Tube канала на Международната федерация по катерене и алпинизъм, снимки от от отделните кръгове - във Flickr-галерията на IFSC, както и на страницата на The Circuit Climbing и Austria Climbing.

 
Призьорите в комбинацията в Youth A: 1. Сам Авезу (Франция); 2. Филип Шенк (Италия); 3. Петър Иванов.
Photo: The Circuit Climbing

 

София 1142, бул. "Васил Левски" 75
тел./факс (+359 2) 930 05 32; e-mail: office@bfka.org
Булстат 121213771, банкова сметка: ОББ,
IBAN - BG84UBBS81551001950421, BIC - UBBSBGSF