Новини

Световното първенство по спортно катерене за юноши и девойки след първите две дисциплини
04 септември 2017

Днес приключи скоростта - втората дисциплина от програмата на световното първенство по спортно катерене. На практика половината световни шампиони вече са известни, остават дисциплините трудност и комплексното класиране. Условията в Инсбрук не бяха от най-лесните – дъжд и ниски температури направиха състезанието по-трудно за състезатели и зрители. В петък околните върхове се покриха със сняг, а температурите бяха около 0 градуса... Това обаче не попречи на горещите страсти, вълнение и напрежение във всички кръгове на състезанията в дисцплините боулдър и скорост.

В боулдъра доминираха състезателите на Япония, които спечелиха общо 9 медала – по 3 златни, сребърни и бронзови. В групата Youth B (14-15 г.) превъзходството им беше тотално – спечелиха 5 от всичките 6 медала, само 1 сребърен при момчетата отиде при Русия. При момичетата резултатите са показателни за голямата преднина на японките – само първите две успяха да преминат съответно 4 и 3 боулдъра, останалите състезателки останаха с по 1 топ, като броя опити беше решаващ за класирането. При момчетата в тази група единствен Семен Овчинников успя да бъде равностоен с японците. Първите 3-ма са с равен брой боулдъри и различния брой опити определи крайното класиране. В групата Youth A (16-17 г.) борбата беше интересна и вълнуваща, като едва 4-тия боулдър определи медалистите. Филип Шенк (Италия) беше най-безапелационния победител в дисциплината с 4 преодолени боулдъра от 1-ви опит. Преди 4-тия боулдър Петър Иванов заемаше 2-ро място с 3 изкачени боулдъра, също както и 3-тия Кейта Дохи от Япония, който обаче имаше повече опити. Кейта и неговия сънародник Мизуки Таджима успяха да направят топ на 4-тия боулдър, Петър успя само бонус, и по този начин остана 4-ти. При девойките Ашима Шираши (САЩ) единствена успя да изкачи и 4-те боулдъра и за 3-ти пореден път стана световна шампионка. Нейнста съотборничка Бруки Работу остана 3-та, само с повече опити за изкачените 3 боулдъра от Луиза Емелева от Русия. В групата Juniors (18-19 г.) състезателите на Япония и САЩ завоюваха златния и сребърен медал, съответно при юношите и девойките, бронзът остана за Австрия и Германия.

В скоростта традиционно силно е представяне на състезателите от Русия, макар че в последните години все повече се „изпъстря“ географията и на тази дисциплина. За първи път виждаме и такова масово участие в тази дисциплина, което обаче не е случайно – комплексното класиране или 4-тия медал в спортното катерене включва и скоростта. Вижда се обаче огромната пропаст между „спринтьорите“ и останалите в тази дисциплина, като разликата между първите и последните при момичетата Youth B достигна близо 24 секунди, или повече от 3 пъти по-слабо „бягане“ по маршрута от победителката. Както и в боулдъра, тотална доминация имаше при девойките Youth B, където руските състезателки спечелиха и 3-те медала. Същото се повтори и при девойките Juniors. Състезателите на Русия успяха да спечелят общо 3 златни, 4 сребърни и 4 бронзови медала, с което оглавиха и временното класиране по нации на световното първенство. Златни медали завоюваха също представителите на Полша, Италия и Еквадор. Забележително беше участието на Клеър Бърфейнд (САЩ) в Juniors, една от най-комплексните състезателки в катеренето, която след световната титла в боулдъра се класира на 4-то място в скоростта и е най-безспорната фаворитка в комплексното класиране в групата си.

Временното класиране по нации се оглавява от Русия с 3 златни, 6 сребърни и 4 бронзови медала, следвана от Япония – с по 3 златни, сребърни и бронзови медала, САЩ с 2 златни, 1 сребърен и 2 бронзови медала, Италия е на 4-та позиция с 2 златни медала, Полша и Еквадор са с по 1 златен медал, Китай с 1 сребърен и 1 бронзов медал, Корея с 1 сребърен медал и Германия и Австрия с по 1 бронзов медал. Предстои обаче сериозно разместване след приключване и на останалите 2 дисциплини.

Участието на българите. Петър Иванов остана на 4-то място в дисциплината боулдър в най-многобройната група Youth A (16-17 г.) - 132 участници. Пепи имаше реален шанс за сребърен медал, след първите 3 боулдъра беше на втора позиция. При първия опит на 4-тия боулдър много малко не му стигна да направи топ. За съжаление не успя и в оставащото време, двамата японски състезатели успяха да изкачат боулдъра и минаха пред него. Другият българин в групата – Стоян Петров зае 66-то място. В дисциплината скорост Петър Иванов постигна личен резултат с време 9,07 сек., което му стигна обаче едва за 40-то място. Стоян Петров направи фал старт в серията си и остана на последното 98-мо място с още 12 състезатели. При юношите Youth B (14-15 г.) Матей Мицев се пребори за влизане в полуфинала на боулдъра с 20-ти резултат. Със силно представяне в полуфинала Матей успя да подобри класирането си и с 2 топа от 4 опита зае 13-то място. Добро представяне направи и Христо Урумов, който не успя да влезе в полуфинала само с 1 опит повече от последния полуфиналист и остана на 22-ро място. Третият българин в тази група Петър Атанасов се класира на 75-то място с 1 бонус от 9 опита, а участниците в групата бяха 90. В скоростта отново силно представяне на Матей Мицев – 9,90 сек. при първото му участие в тази дисциплина и 22-ро място. Петър Атанасов постигна 15,10 сек., Христо Урумов – 15,57 сек., а класирането им е съответно 59-то и 61-во място. И в тази група 11 състезатели не успяха да завършат маршрута поради падане или фалстарт. При най-големите – Juniors (18-19 г.), Христо Алтънчев се класира в боулъра на 71-во място в конкуренцията на 87 състезатели, а в скоростта е 30-ти при участие на 72 състезатели, 9 от които не успяха да завършат маршрута.

И така, програмата на световното първенство е преполовена. От утре (вторник), до петък ще се проведат състезанията в дисциплината трудност. В събота ще се състои финала в комплексното класиране в групите Youth B и Juniors, където първите 6 ще трябва да се състезават отново в 3-те дисциплини. В неделя ще се състои финала в Youth A, в който 20 състезатели ще спорят за първите 13 места, които ще им гарантират участие в Младежките олимпийски игри в Буенос Айрес през октомври 2018 г. Да се надяваме, че ще има българи сред финалистите!


Откритата боулдър стена, на която се проведе по-голямата част от състезанията по боулдър.
Сн. The Circuit Climbing


Петър Иванов. Сн. Austria Climbing


Матей Мицев, сн.Васил Киров


Христо Урумов, сн. Васил Киров

София 1142, бул. "Васил Левски" 75
тел./факс (+359 2) 930 05 32; e-mail: office@bfka.org
Булстат 121213771, банкова сметка: ОББ,
IBAN - BG84UBBS81551001950421, BIC - UBBSBGSF