Новини

Световно първенство по спортно катерене за юноши и девойки, 30.08-10.09.2017 г., Инсбрук, Австрия
29 август 2017От утре до 10-ти септември Инсбрук за пореден път ще бъде световна столица на спортното катерене. Близо 1300 млади катерачи от 65 страни ще премерят сили в трите дисциплини на катеренето - трудност, боулдър, скорост. Състезателите са разделени в три възрастови групи - Youth B - 14-15 г., Youth A - 16-17 г. и Juniors - 18-19 г. Освен  индивидуалните дисциплини, за състезателите, взели участие и в трите дисциплини ще има комплексно класиране, което е и четвъртия медал във всяка група. Особена важност ще има комплексното класиране в Youth A, защото това е възрастовата група, от която ще бъдат излъчени 20-те участници в Младежките олимпийски игри (МОИ), които ще се проведат през октомври 2018 г. в Буенос Айрес, Аржентина. Квота за МОИ ще получат първите 13 в комплексното класиране в Youth A на световното първенство. Останалите 7 квоти са разпределени така: 5 квоти за шампионите в комплексното класиране в континенталните първенства на Африка, Америка, Азия, Европа и Океания, 1 квота за домакините от Аржентина и 1 квота - избор на Международния олимпийски комитет.

Програмата на състезанието е много натоварена, на практика за първи път световно юношеско първенство продължава 12 дни. Последните 2 дни са финалите в комплексното класиране, за които ще бъдат класирани първите 6 състезатели в Youth B и Juniors, и първите 20 в Youth A (олимпийската квалификация). За първи път комплексно класиране се провежда в този формат - квалификационен кръг, който е резултатът от класирането в 3-те индивидуални дисциплини, и отделен финален кръг, отново в 3-те дисциплини. Новост е и формулата, по която се смята резултата в комплексното класиране, досега беше RL+RB+RS=RC, където R е ранк (класиране) във всяка отделна дисциплина - Lead, Boulder, Speed, Combined. Новата формула е RL*RB*RS=RC. Всички тези новости, които се въвеждат за най-важното състезание за годината води до допълнително напрежение у треньори и състезатели, но... условията са еднакви за всички.

България ще вземе участие с отбор в състав: Youth B - Петър Атанасов, Христо Урумов, Матей Мицев, Youth A - Петър Иванов, Стоян Петров, Juniors - Христо Алтънчев, водач на отбора - Васил Киров. Първи ще започнат своето участие Петър Иванов и Стоян Петров, за които в сряда, 30.08 предстои квалификацията на боулдъра.

Цялата програма на състезанието може да видите ТУК   

София 1142, бул. "Васил Левски" 75
тел./факс (+359 2) 930 05 32; e-mail: office@bfka.org
Булстат 121213771, банкова сметка: ОББ,
IBAN - BG86RZBB91551001950421, BIC - RZBBBGSF