Новини

Световна купа и европейско първенство по спортно катерене - боулдър за мъже и жени, 18-19.08, Мюнхен, Германия
20 август 2017

За трета поредна година средата на август е времето за заключителния кръг за световната купа в боулдъра, а мястото - баварската столица Мюнхен. Както и предишните години, това е състезанието с най-голям брой участници - 114 жени и 166 мъже, а атмосферата на олимпийския стадион, където е сцената на състезанието, е невероятна. Над 3 хил. зрители и тази година успяха да се насладят на невероятното шоу, сътворено от най-добрите катерачи в света в тази дисциплина. Публиката беше възнаградена и с победата на техния сънародник Ян Хойер при мъжете, който устоя в епичната битка с останалите финалисти от Корея и Япония. Кореецът Жонгвон Чон остана на 4-то място в състезанието, но и това беше достатъчно, за да спечели крайното класиране за световната купа 2017 г. Второто място в Мюнхен е за японеца Томоа Нарасаки, което  му донесе и второто място в генералното класирането за световната купа, изпреварвайки руснака Алексей Рубцов само с 4 точки. 
При жените Шона Кокси (Великобритания) беше подсигурила победата в крайното класиране за световната купа още преди последния кръг, спечелвайки 4 титли и едно 2-ро място в предишните кръгове. В Мюнхен Шона отстъпи победата на Яня Гарнбрет (Словения), която остана втора в генералното класиране, следвана от Акио Ногучи, 3-та и в Мюнхен. 

Паралелно със световната купа се проведе и европейското първенство в дисциплината боулдър. Международната федерация по спортно катерене (IFSC) и европейския съвет (ECSC) бяха принудени да вземат това решение поради липса на организатор на европейския шампионат - наистина странно положение за спорт, който е част от World Games и предстоящ олимпийски дебют. Регламентът, разбира се, беше компромисен - полуфинала за световната купа беше финал за европейското първенство и в него бяха допуснати 20 европейци. Така на практика европейският шампионат се състоеше от 2 кръга, а най-добрите европейски състезатели трябваше да участват в церемония по награждаване между полуфинала и финала за световната купа, докато техните съперници почиват. При жените се получи равенство между първите 2 - Сташа Гейо (Сърбия) и Яня Гарнбрет и се наложи да се проведе суперфинал, където Сташа успя да спечели с 1 опит по-малко първата си европейска титла при жените. Третото място остана за Петра Клингер (Швейцария) При мъжете Ян Хойер се окичи и с европейската титла, следван от сънародника си Алекс Мегос и Анже Пехарц Словения). 

В състезанието участваха и 3-ма българи, класирането: Петя Гърбова - 97 място за СК и 64-то за ЕП; Никола Петров - 131-во място в СК и 81-во за ЕП, Владислав Ангелов - 152-ро място за СК и 92-ро за ЕП.

Снимки от състезанието може да видите в галерията на IFSC във Flicкr, а запис  и избрани моменти от състезанието - на You Tube канала на Международната федерация.


София 1142, бул. "Васил Левски" 75
тел./факс (+359 2) 930 05 32; e-mail: office@bfka.org
Булстат 121213771, банкова сметка: ОББ,
IBAN - BG84UBBS81551001950421, BIC - UBBSBGSF