Новини

Започна надпреварата в световната купа по спортно катерене.
10 април 2017

През уикенда в Мейринген, Швейцария се проведе първия старт за световната купа по спортно катерене - боулдер. Забележителен беше големият брой участници - 192 състезатели от 35 страни. Шона Кокси (Shauna COXSEY) от Великобритания  направи блестящо завръщане след дълго отсъствие за лечение на травма. Само тя единствена от финалистките успя да изкатери и 4-те боулдъра. Нейни подгласнички на почетната стълбичка са Катарина Саурвейн (Katharina SAURWEIN) от Австрия и Михо Нонака (Miho NONAKA) от Япония. При мъжете много силно беше представянето на японските състезатели. Злато и бронз за Япония чрез Кокоро Фуджи (Kokoro FUJII) и Кейта Ватабе (Keita WATABE), четвъртото място беше също за японски състезател -  Рей Сугимото (Rei SUGIMOTO). Само Алексей Рубцов от Русия успя да се намеси в спора за медалите и остана втори.
Петима български състезатели взеха участие в състезанието и постигнаха следното класиране: Мъже (115 участници) - Никола Петров - 69-то място, Мартин Пенков - 93-то място, Владислав Ангелов - 111 място; жени (77 участнички) - Юлия Керемедчиева - 56-то място, Петя Гърбова - 77-мо място.

Това  състезанието ще бъде запомнено с безпрецедентия протест на състезателите при официалното откриване. Участниците издигнаха червен картон в знак на протест срещу решението на Международната федерация по спортно катерене (IFSC) да спре с излъчването на състезанията за световната купа по безплатния канал You Tube, продавайки правата за излъчване на американския канал FloSport, абонаментът за който е 20 USD на месец. Това предизвика буря от негодувание сред състезатели, катерачи и фенове на спорта в цял свят. Само за дни петиция против решението на IFSC подписаха над 12 хил. човека. След безпрецентния натиск на световната катерачна общност IFSC беше принудена да вземе бързо решение и излъчи световната куп в Мейринген отново свободно по You Tube. Критиките от всички страни и състезатели обаче продължават, тъй като IFSC ще трябва да вземе решение относно излъчването на следващите световни купи. Да се надяваме, че решението ще бъде в интерес на катерачната общност и спорта.Червен картон за IFSC от състезателите на световната купа в Мейринген, сн. Austria Climbing     

София 1142, бул. "Васил Левски" 75
тел./факс (+359 2) 930 05 32; e-mail: office@bfka.org
Булстат 121213771, банкова сметка: ОББ,
IBAN - BG84UBBS81551001950421, BIC - UBBSBGSF