Новини

Държавно първенство по ски-алпинизъм - индивидуално, 12.02.2017 г., Картала, Рила
13 февруари 2017

 На 12.02.2017 г. в района на Картала се проведе държавното първенство по ски-алпинизъм, дисциплина "индивидуално". В състезанието взеха участие 19 състезатели, разделени по 2 трасета - маршрут А - за мъже и жени, с дължина 16 300 м., изкачване - 2004 м., спускане - 1206 м., и маршрут Б - по-къс, по който се състезаваха юношите, участници в държавното първенство и участници - любители. Състезание по ски-алпинизъм в района на Картала се провежда за първи път, надяваме се, че и в бъдеще ще имаме възможността да организираме прояви на това красиво място. Благодарим на Stenata и Магазин Namaste, които осигуриха наградите за участниците и призьорите в състезанието.

РЕЗУЛТАТИ


Подготовка на състезанието в събота. Прекрасен зимен ден, истинско удоволствие е да си в планината. Девет съдии маркираха трасето за състезанието. Наложиха се някои промени в маршрута на състезанието, отпадна финалното спускане по долината на Кривия улук до началната станция на лифта, а финалът беше изместен на горната станция на лифта.
Сн. Петко Тотев


Това е човекът, по чиято инициатива се проведе състезанието в района на Картала. Краси Стоянов от няколко години имаше идея за състезание на Картала, миналата година беше планувано индивидуалния шампионат да се проведе там, но липсата на достатъчно сняг наложи анулиране на състезанието. Тази година обаче условията бяха много добри, а времето ни дари с прекрасни слънчеви дни. Краси беше събрал ентусиазиран отбор от съдии, които макар и без особен опит в състезания по ски-алпинизъм се справиха добре с поставените задачи.
Сн. Петко Тотев


Подготовка преди старта - долна станция на лифт Картала. За повечето от състезателите районът на Картала беше непознат, голяма част бяха дошли в събота да проучат трасето.
Сн. Дора Маринова


Състезателите на старта.
Сн. Дора Маринова


Стартът е даден.
Сн. Иван Иванов


До финала състезателите ги очакваха "само" 2000 м. изкачване, 1200 м. спускане, разпределени по дължината на трасето над 16 км.


Трасьорът на състезанието - Николай Диков. На състезанието беше съдия на първи пост, където след първото качване - около 750 м., следваше спускане по "Американката".
Сн. Ива Йорданова


В отсъствието на Ивона Михайлова Петя Тотева се конкурираше с мъжете. Шесто място за Петя ;)Главният съдия на състезанието - Петко Тотев.
Сн. Дора Маринова


Връх Исмаилица (2408m.), който беше най-високата точка по трасето и от който почваше последнотo спускане - към долината на Кривия улук.
Сн. Дора Маринова


Спускането от Исмаилица.
Сн. Петко Тотев


Никола Петков по финалното качване.
Сн. Петко Тотев


Сн. Петко Тотев


Склонът на финалното качване - към горната станция на лифта.
Сн. Петко Тотев


Финал и първо място за Никола Петков. Това е първата шампионска титла за Никола, който само след 1 година в този спорт вече е шампион, поздравления!
Сн. Ива Йорданова


Сн. Дора Маринова


След финала. Хората от ПСС обещаха за следващото състезание да осигурят по-многобройна публика :)


Финал за Георги Радев - второ място.
Сн. Ива Йорданова


Иван Геров - трето място.
Сн. Ива Йорданова


Борба в последните метри между Петя Тотева и Цветомир Георгиев. Макар, че са в различни категории, въпрос на чест е кой да победи :) Петя успя да се наложи буквално в последните метри. Петя спечели и първата си шампионска титла при жените в тази дисциплина.
Сн. Ива Йорданова


Поздравления след финала.
Сн. Ива Йорданова


Петър Иванов и Светослав Чалъков финишират заедно - двойна шампионска титла при юношите.
Сн. Ива Йорданова


Никола Тодоров - 3-то място при юношите.
Сн.Ива Йорданова


Награждаването. Главният съдия на състезанието Петко Тотев връчва наградите на призьорите при юношите, които бяха осигурени от Stenata и Магазин Namaste. А ние пожелаваме на момчетата да успеят да подобрят постиженията в ски-алпинизма на Петко Тотев - най-добрият състезател в този спорт у нас.


Победителките при жените - Петя Тотева и Михаела Георгиева - второ място.
Сн. Петко Тотев


Победителите при мъжете. Пожелаваме успех на състезателите, които ще вземат участие в предстоящето световно първенство по ски-алпинизъм - Никола Петков, Георги Радев, Кирил Николов, Петя Тотева и Ивона Михайлова.
Сн. Петко Тотев


София 1142, бул. "Васил Левски" 75
тел./факс (+359 2) 930 05 32; e-mail: office@bfka.org
Булстат 121213771, банкова сметка: ОББ,
IBAN - BG84UBBS81551001950421, BIC - UBBSBGSF