Новини

Ски-алпинизъм - две състезания се проведоха на Витоша през изминалия уикенд, 21-22.01.2017 г.
22 януари 2017

През изминалия уикенд на Витоша се проведоха две състезания по ски-алпинизъм -  дисциплини "индивидуално" и "спринт". В събота състезанието беше част от честването на Световния ден на снега - Витоша зимен фест, който се отбелязва за втора поредна година и на Витоша. Световният ден на снега се отбелязва в над 40 страни по света. Събитието се организира от фондация "София 2018 - европейска столица на спорта",  Столична община, сдружение "Маратон", Витоша ски АД, "Витошки ски и сноуборд училища", Българска федерация по катерене и алпинизъм. Въпреки различните спортове и дейности, всички сме обединени в това събитие от любовта към зимните спортове, планините, активностите на открито в снежни условия. Планината щедро се отблагодари на всички участници с два чудесни слънчеви дни и прекрасни условия за зимни спортове.

Съботното състезание в дисциплината "индивидуално", макар и в рамките на популярно събитие, предложи на състезателите сериозен маршрут, с три изкачвания и много технични спускания, с обща положителна денивелация малко над 900 м. Състезанието е и контрола за определяне на състава за световното първенство по ски-алпинизъм, което ще се проведе само след месец в Италия. В неделя се проведе "спринта" - една дисциплина, която все още не е много полулярна сред състезателите в България, но която е много атрактивна, особено за публиката, защото за разлика от другите дисциплини в ски-алпинизма, може да се наблюдава от зрителите почти през цялото време. Георги Радев спечели състезанията при мъжете и в двата дни, при жените Ивона Михайлова и Петя Тотева - по едно 1-во и 2-ро място.

Резултати:
21.01, събота - индивидуално
22.01, неделя - спринт

Снимки от състезанията:


Събота, дисциплина "индивидуално". Проверка на лавинните уреди преди старта от главния съдия на състезанието Петко Тотев.
Сн. Иван Иванов


Петко Тотев дава последни разяснения за маршрута преди старта. По трасе А участваха 25 състезатели - рекорден брой за последните години. По трасе Б имаше 12 състезатели. 
Сн. Иван Иванов


Стартът на състезанието. Обикновено ски-алпинизмът няма много публика, маршрутите често са по места, където не преминават хора, дистанцията е голяма и за зрителите е трудно да проследят движението на състезателите по трасето. На това състезание обаче беше различно - и трите качвания бяха през Алеко, където много хора успяха да се насладят на този красив спорт. 
Сн. Петко Тотев

 
Стартът на състезанието
Камера: Ива Йорданова


Първото качване по Стената. Беше чудесно да наблюдаваме състезателите през цялото време по Стената. Маршрут Б имаха само едно качване и финал на Малкия Резен, за маршрут А имаше второ минаване през Алеко и качване по същото трасе. 
Сн. Петко Тотев


Пиера Мента? :)))
Сн. Росен Димитров


Светльо и Пепи на второто качване, минаването през Алеко. През цялото време се движеха заедно, така и финишираха.
Сн. Иван Иванов


Петя и Христо Бадъков на едно от спусканията. Двамата също се движеха заедно по трасето и завършиха с еднакво време.
Сн. Иван Иванов


Награждаването при мъжете: 1. Герги Радев; 2. Никола Петков; 3. Светослав Терзийски. Наградите връчиха Йоана Христова - зам.кмет по екологията на СО, Снежана Петрова - директор на дирекция ПП "Витоша", Белчо Горанов - генерален секретар на БОК. Наградният фонд на състезанието в размер на 1100 лв. беше осигурен от БФКА, Петко Тотев и Анна Пенчева - магазин "Алпи". Благодарим на инициаторите за това чудесно събитие - "София 2018 - европейска столица на спорта" и Столична община.
Сн. Иветка Петрова


Неделя, поредният прекрасен слънчев ден. Подготовка на трасето за спринта. Ники Диков, който беше трасьор на двете състезания и основен "виновник" за хубавите маршрути :))
Сн. Дора Маринова


Спринтът се провежда у нас едва за трети път. Вярно, че не е много типична дисциплина за ски-алпинизма, но в същото време е атрактивна с това, че зрителите могат да наблюдават състезателите почти по цялото трасе. За съжаление състезателите подцениха това състезание и участието беше доста камерно - 12 човека. Но отсъстващите може само да съжаляват, че пропуснаха състезанието - маршрутът и условията бяха чудесни, а състезанието - наистина интересно. На снимката - Петя Тотева - победителка при жените. Петя е само на 18 г., но успя да грабне първата си титла при жените, побеждавайки във финала опитната Ивона Михайлова. Браво, Петя! 
Сн. Петко Тотев


Петър Иванов за пореден път доказа талант не само за катеренето, но и в ски-алпинизма. Макар, че участва при юношите, Пепи е с 3-ти резултат при мъжете, браво!
Сн. Петко Тотев

 
Ако искате да сте шампиони при мъжете, това е еталонът :) По трасето - Георги Радев, който спечели и двете състезания в уикенда. На Гого принадлежи и най-доброто класиране при мъжете в дисциплината спринт на световно първенство - 21-во място.
Камера: Петко Тотев

 
По трасето нагоре - Петя Тотева - шампионката при жените, на спускането - Георги Радев.
Камера: Петко Тотев


Победителите при юношите: 1. Петър Иванов; 2. Светослав Чалъков; 3. Никола Тодоров


Петя Тотева и Божана Нешева - Минкова - 1-во и 3-то място при жените.


Георги Радев и Светослав Терзийски - 1-во и 2-ро място при мъжете. 

 Автор: Дора Маринова


София 1142, бул. "Васил Левски" 75
тел./факс (+359 2) 930 05 32; e-mail: office@bfka.org
Булстат 121213771, банкова сметка: ОББ,
IBAN - BG84UBBS81551001950421, BIC - UBBSBGSF