Новини

Държавно първенство по спортно катерене за мъже и жени - трудност и скорост, 10-11.12.2016 г., София
11 декември 2016

Днес с дисциплината скорост приключи държавното първенство по спортно катерене, което се проведе в залата по катерене в Националната спортна академия. В състезанието взеха участие 44 състезатели от 10 клуба. Бяха излъчени шампионите в дисциплините трудност и скорост за 2016 г., а те са - Бойко Лалов и Александра Тоткова в трудността и Васил Цветков и Мария Георгиева в скоростта. Най-много медали спечелиха състезателите на КА "НСА", София - 2 златни, 2 стребърни и 1 бронзов медал, следвани от КСКЕС "Алтиус", София - 1 златен и 1 бронзов медал и СК "Климбо", София - 1 златен медал.

Резултати:

Държавно първенство - трудност и скорост

Купа България 2016 

 
Финалистките при жените в трудността. Очертаваше се сериозна борба - осем състезателки бяха влезли във финала с равен резултат - ТОП и на двата маршрута в квалификациите. 


Финалистите при мъжете - с един повече от жените. Това беше поради чуждестранният участник, който се включи в състезанието - Alex Waterhouse от Великобритания. Алекс влезе с най-добър резултат във финала. 


Петър Иванов откри финала, въпреки че беше влязъл с второ постижение от квалификациите и трябваще да стартира предпоследен. Но Пепи бързаше за полет, който беше само след 2 часа, така че след като се изкатери, скоростно се изнесе с такси към летището. Дано се е сетил да свали седалката и еспадрилите, не е много комфортно с тях в самолета :) 


Васил Цветков остана 8-ми в трудността, но взе реванш в по-силната си дисциплина - скоростта, където успя да победи Христо Алтънчев във финала и да спечели шампионската титла. 


Калин Гърбов - най-възрастният участник в състезанието. Калин е в завидна форма на 39 г.  и само многото професионални и семейни ангажименти не му позволяват по-сериозна подготвка на този етап. Както ми сподели след състезанието, успял е да направи само няколко тренировки на въже, "да си припомня как се включват примките, че с тоя боулдър..." :)) На Калин принадлежат най-добрите класирания на българин в дисциплината трудност  - 3-то място на световно първенство при юношите 18-19 г. през 1995 г. и 27-мо място при мъжете през 1999 г. Дано някой да успее да подобри постиженията му в тази "класическа" дисциплина. Шесто място за Калин Гърбов на това състезание, ще видим на следващото. 


Христо Алтънчев и Кристиян Петров бяха двамата представители на "Варнаклайминг" при мъжете на първенството. В трудността заеха съответно 5-то и 7-мо място, а в скоростта Ицо спечели сребърния медал.   


Ивайло Радков - Фазата - един от най-силните спортни катерачи на България. Винаги, когато участва в състезание, Фазата е фаворит. Този път остана 4-ти, като само един + го раздели от медала. Затова пък неговите възпитанички от клуба на НСА обраха всички медали при жените. 


Стефан Аврамов е също много опитен състезател, възпитаник на търновската катерачна школа. Стефан влезе с 4-ти резултат във финала, но успя да се пребори за второто място, като само един + го отдели от титлата. 


Още един силен катерач, още един опитен състезател - Бойко Лалов. Бойко започна малко колебливо състезанието, и на двете квалификации остана 8-ми, но на финала класата си каза думата - Бойко направи страхотно катерене и успя за пореден път да спечели шампионската титла, поздравления!


При жените Теодора Трендафилова беше една от малкото участнички на възраст над 20 год. В спортното катерене при жените наблюдаваме навлизането на много силно поколение състезателки в детска възраст, които обаче са мотивирани и много, много талантливи.  


Една от звездите на вечерта - Мартина Бангеева, която едва на 10 г. направи ТОП и на двата квалификационни и финалния маршрут. Равният резултат с Александра Тоткова доведе до супер финал, който реши съдбата на шампионската титла в трудността.


Александра Тоткова завърши блестящо годината, като прибави поредна титла в колекцията си, този път от състезание при жените.


Победителките в трудността при жените. Наградата на Кръстина Ангелова получи съотборникът й Мартин Пенков. Призьорите в състезанието получиха за нгарада и картини, нарисувани от Михаела ИвановаПобедителите при мъжете, наградата на Петър Иванов (3-то място) получи съотборничката му Теодора Трендафилова. Още снимки от квалификациите и финалите може да видите на сайта на клуба на НСА, както и репортаж от скоростта

София 1142, бул. "Васил Левски" 75
тел./факс (+359 2) 930 05 32; e-mail: office@bfka.org
Булстат 121213771, банкова сметка: ОББ,
IBAN - BG86RZBB91551001950421, BIC - RZBBBGSF