Новини

Световното първенство по спортно катерене за юноши и девойки, 7-13.11.2016 г., Гуанджоу, Китай - пето и осмо място за Петър Иванов.
14 ноември 2016

Световното първенство по спортно катерене за юноши и девойки в Гуанджоу, Китай приключи вчера с последната дисциплина от програмата - боулдъра. Отново силно представяне на САЩ, които спечелиха два златни, един сребърен и 1 бронзов медала. Япония най-после успя да грабне титла от шампионата, която гарнира с още един сребърен и 3 бронзови медала. Словения продължи доминацията си при девойките 16-17 г., където Яня Гарнбрет спечели втория си златен медал, а среброто отиде при сънародничката й Вита Лукан. При юношите 18-19 г. най-голямата изненада на първенството поднесе Борна Куич от Хърватска, който единствен на финала успя да премине три боулдъра и спечели титлата. При девойките в същата група Марго Хайес успя да спечели втората си титла след тази в трудността. При юношите квалификацията беше отменена поради лошото време в четръртък. В събота се състоя единственият кръг преди финала - полуфинал, от който трябваше да се излъчат шестимата финалисти в отделните възрастови групи. Нашият състезател Петър Иванов имаше реален шанс за финала, но спорно съдийско решение го спря по маршрута на боулдър 1, с което беше зачетен опит в повече. Подадената контестация от българския треньор Васил Киров не беше уважена, защото според журито на състезанието камерата не дава възможност да се види добре ситуацията, при което остава валидно решението на съдията - арбитър. Странно решение и организация на най-голямото състезание за годината за юношите и девойките, където е неприемливо да не се разчита на добра работа на камерите. Другото странно решение на организаторите и IFSC беше състезанието да се проведе на открито, при условие, че в близост има големи зали, а и въобще в Китай има редица големи катерачни центрове, където да се проведе състезанието в комфортна обстановка. Това решение доведе и до отмяната на квалификацията в боулдъра при юношите поради силния дъжд, както и дискомфорта на всички присъстващи от хладното и ветровито време. Другият наш представител в боулдъра Христо Алтънчев се класира на 50-то място.

Дисциплината скорост, която се проведе в четвъртия и петив ден на първенството мина под тоталната доминация на руските състезатели - трите титли при девойките и една при юношите вече са с руски адрес плюс три сребърни и три бронзови медала. Италианските състезатели при юношите 16-17 г. и 18-19 г. успяха да грабнат двете титли в техните възрастови групи, които съчетани с още два бронзови медала ги остави на второто място по нации в дисциплината. Петър Иванов и Христо Алтънчев заеха съответно 25-то и 27-мо място в техните възрастови групи.

Все още не са публикувани официалните резултати в комплексното класиране - олимпийската дисциплина в спортното катерене. За момента са наградени само медалистите. От Васил Киров получихме протокол от класирането при юношите Youth A, от който е видно, че на пето място е Петър Иванов с равен брой точки с третия и четвъртия в класирането. Поради по-добрите абсолютни класирания в отделни дисциплини обаче двамата италианци са преди Пепи. Струва ми се обаче, че има грешка в класирането на двамата италианци - Филип Шенк има 2-ро и 4-то място, докато Пиетро Биаджини - 2-ро и 6-то, и по тази причина двамата трябва да са с разменени места. Но докато чакаме официалното потвърждение в сайта на IFSC, засега това е класирането.

Резултатите в отделните дисциплини може да видите на сайта на IFSC

 
Петър Иванов


Христо Алтънчев


Протоколът от комплексното класиране - юноши Youth A (16-17 г.)

Снимки: Васил Киров
Текст: Дора Маринова, по информация от Васил Киров

София 1142, бул. "Васил Левски" 75
тел./факс (+359 2) 930 05 32; e-mail: office@bfka.org
Булстат 121213771, банкова сметка: ОББ,
IBAN - BG84UBBS81551001950421, BIC - UBBSBGSF