Новини

Приключи първата дисциплина на световното първенство по спортно катерене за юноши и девойки, 7-13.11.2016 г., Гуанджоу, Китай
09 ноември 2016

Днес се проведоха полуфиналния и финалния кръг в дисциплината трудност и бяха излъчени първите шампиони на първенството.
Отличен старта за САЩ, които спечелиха два златни и два сребърни медала. Впечатляваща беше доминацията на Словения при девойките 16-17 г., където очаквано шампионка е Яня Гарнбрет, а подгласничките й са също словенски състезателки. Силно начало за Италия с един златен и един бронзов медал, както и Япония – с два сребърни и три бронзови медала. Единствена Ашима Шираши при девойките 14-15 г., успя да направи ТОП на всичките четири маршрути в състезанието и за втора поредна година е световна шампионка в трудността. В същата група при юношите пет състезатели направиха ТОП на финалния маршрут и предишните кръгове решиха крайното класиране – златен медал за Сам Авезу от Франция. При юношите 16-17 г. италианецът Джорджио Бендацоли беше начело във всички кръгове на състезанието и това донесе първият златен медал за Италия. Нашият представител Петър Иванов остана само на 0.04 точки от класиране за полуфинала и зае 27-мо място в крайното класиране. При юношите 18-19 г. след неубедителното си представяне на квалификациите Симон Лоренци успя да намери верния ритъм в полуфинала и финала и донесе златен медал за Белгия на първенството. Нашият състезател Христо Алтънчев остана на 47-мо място. При девойките 18-19 г. и трите медалистки са със силни участия и при жените, победителката Марго Хайес от САЩ само преди два месеца на световното първенство в Париж се класира на 17-то място, а Хана Шуберт от Австрия – на 19-то място.
Трима от шампионите дублират титлите си в дисциплината от миналогодишното световно първенство – Ашима Шираши, Сам Авезу и Яня Гарнбрет. Неочаквано слаб старт за една от най-силните нации в състезанията по катерене – Австрия, състезателите на която спечелиха само един сребърен медал. Изненадващо е и отсъствието на испанци, на почетната стълбичка, за тях това е традиционно най-силна дисциплина.
Утре състезанието продължава с квалификациите в боудъра при юношите и квалификации и финали в скоростта при девойките. 

Класиране - дисциплина трудност (юноши - девойки):

Youth B (14-15 г.)
1. Sam Avezou FRA -  Ashima Shiraishi USA
2. Katsura Konishi JPN - Brooke Raboutou USA
3. Hidemasa Nishida JPN - Laura Rogora ITA

Youht A (16-17 г.)
1. Giorgio Bendazzoli ITA - Jania Garnbret SLO
2. Kai Lightner USA - Mia Krampl SLO
3. Taito Nakagami JPN - Vita Lukan SLO

Juniors (18-19 г.)
1. Simon Lorenzi BEL - Margo Hayes USA
2. Yuki Hada JPN - Hannah Schubert AUT
3. Dimitri Vogt SUI - Aika Tajima JPN


Церемония по откриване на състазанието. Сн. Васил Киров


Квалификация в дисциплината трудност. Сн. Васил Киров.


Петър Иванов на квалификацията в трудността. Само 0.04 точки оставиха Петър извън полуфинала, 27-мо място за него в крайното класиране. Другият наш представител - Христо Алтънчев зае 47-мо място в неговата възрастова група. Сн. Васил Киров.

 
Тотална доминация на словенските състезателки при девойките 16-17 г. - злато, сребро и бронз за Словения в дисциплината трудност. Сн. Васил Киров.

София 1142, бул. "Васил Левски" 75
тел./факс (+359 2) 930 05 32; e-mail: office@bfka.org
Булстат 121213771, банкова сметка: ОББ,
IBAN - BG84UBBS81551001950421, BIC - UBBSBGSF