Новини

Световно първенство по спортно катерене, 14-18.09, Париж, Франция
19 септември 2016

С финалът в трудността при мъжете вчера завърши световното първенство по спортно катерене. Шампионатът беше закрит по възможно най-добрия начин – с невероятното катерене на Адам Ондра, който единствен успя да направи ТОП на маршрута и спечели за втори път световната титла в дисциплината. Чехът за пореден път е големият герой на първенството, спечелвайки трудността и второто място в боулдъра. И то в година, в която Адам се отдаде изцяло на катерене на скали и взе участие само в едно състезание - световна купа - трудност в Арко. Няма суперлативи, които да не са употребени по адрес на Адам и неговите многобройни постижения в катеренето, и за да не не ги повтаряме, само ще кажем - той отново доказа, че е най-добрият в света.

През петте дни на състезанието парижката зала AccorHotels Arena (предишна Берси) беше изпълнена с многохилядна публика, много емоции и страхотна атмосфера. Домакините се справиха блестящо с организацията, съдиите – откриватели бяха подготвили маршрутите на най- високо ниво, а в дните на финалите над осем хиляди зрители аплодираха изявите на състезателите. Шампионите в трите дисциплини при мъжете и жените са от шест различни страни, а медали спечелиха представители на още четири страни. С пълен комплект медали завършва първенството Япония, които в дисциплината боулдър имат шампионска титла при мъжете чрез Томоа Нарасаки, а при жените Михо Нонака и Акио Ногучи останаха втора и трета. В женския боулдър се случи и голямата изненада на първенството. В отсъствието на носителката на световната купа Шона Кокси, която спечели и 4 от кръговете тази година, основните претендентки за титлата бяха двете японки. Едва ли са много хората, които са вярвали, че швейцарката Петра Клингер ще бъде новата световна шампионка, но това вече е факт. След като беше 4-та в квалификацията и полуфинала, Петра успя да изкатери 3 боулдъра във финала, колкото и Михо Нонака, но по-малкият брой опити й отреди първото място. При жените в трудността  титлата отиде при 17 годишната словенка Яня Гарнбрет, която тази година има вече три победи в световната купа. Тук имаше драма до последната хватка, защото една от претендентките – белгийката Анак Верховен изкатери маршрута догоре. Яня обаче също направи ТОП и с по-добро постижение в полуфинала спечели състезанието. На трето място остана нейната сънародничка, една от най-титулуваните състезателки в катеренето – Мина Маркович. При жените в скоростта очаквано представителките на Русия доминираха, шампионка е Анна Циганова, а Юлия Каплина е трета, Анук Жубер от Франция остана на второ място. При мъжете в трудността след Адам Ондра са Якоб Шуберт (Австрия) и Готие Супе (Франция). В боулдъра след шампиона Нарасаки и Ондра, още един бронзов медалист от Франция - Мануел Корну. В скоростта при мъжете световен шампион е полякът Марчин Джиенски, следван от Реза Алипрусена (Иран) и Александър Шиков (Русия). Четвъртият медал на шампионата беше в комплексното класиране - за състезателите, взели участие и в трите дисциплини. При мъжете световен шампион за трети път е Шон Маккол (Канада), следван от Мануел Корну (Франция) и Давид  Фирненбург (Германия). При жените отново имаше изненада - 16 год. Елена Красовская от Русия е новата шампионка, следвана от Клеър Бърфайнд (САЩ) и шампионката от предишното световно първенство Шарлот Дюриф (Франция).  

Българските състезатели на шампионата постигнаха следните резултати: Петя Гърбова – боулдър – 65-то място, Петър Иванов – трудност – 75-ти, боулдър – 91-ви, Никола Петров – 87-мо място на трудност и боулдър, Божидар Любенов – 97-мо място на трудност, 120-то – боулдър.

Поредното световно първенство по спортно катерене вече е минало. Равносметката - рекорно участие, отлична организация, страхотно катерачно шоу, онлайн излъчване на най-високо ниво, по мнение на голяма част от треньори, състезатели и зрители - най-добре проведеното световно първенство досега. Много очаквания и планове се насочат вече към Олимпийските игри в Токио 2020, където спортното катерене ще направи своя дебют. Надяваме се, това ще е само първата крачка към олимпийското бъдеще на спортното катерене.  


Официалното откриване на световното първенство. Сн. Яне Голев


Адам Ондра - златен медал в трудността, сребърен - в боулдъра. Сн. Яне Голев


Победителките в трудността при жените: 1. Яня Гарнбрет (Словения); 2. Анак Верховен (Белгия); 3. Мина Маркович (Словения). Сн. Яне Голев.


Българските състезатели Божидар Любенов и Петър Иванов. Сн. Яне Голев

Повече снимки на Яне Голев от състезанието може да видите ТУК, а запис от всички финали на световното първенство може да видите в You Tube

София 1142, бул. "Васил Левски" 75
тел./факс (+359 2) 930 05 32; e-mail: office@bfka.org
Булстат 121213771, банкова сметка: ОББ,
IBAN - BG84UBBS81551001950421, BIC - UBBSBGSF