Новини

Държавно първенство по спортно катерене - дисциплини трудност и скорост за деца, юноши и девойки, 16-17.04 2016г., София
18 април 2016

 Класиране:

СКОРОСТ

ТРУДНОСТ

Сто тридесет и три деца от 11 клуба взеха участие в държавното първенство по спортно катерене, на което бяха излъчени шампионите в дисциплините трудност и скорост за 2016г. При много добра организация и отлични условия домакините от НСА проведоха за пореден път най-трудното състезание в календара на спортното катерене. Отново най-много медали спечелиха състезателите на НСА, които с 13 златни, 12 сребърни и 11 бронзови медала са безапелационния победител в отборното класиране. Деца от 6 клуба спечелиха шампионски титли, а още 3 клуба са с медалисти. Шест състезатели успяха да дублират титлите си - Денис Бечев и Криста Трендафилова - КСКЕС "Алтиус", Александра Тоткова и Дея Христова от КА "НСА", София, Николай Ангелов от СК "42", София, и Христо Алтънчев - КСКЕС "Варнаклайминг", Варна.


С площ 700 кв.м. стени за катерене, залата в НСА се утвърди като най-големия център за обучение у нас. Стотици деца откриват магията на катеренето благодарение на треньорите в НСА. Състезанието за трудност и скорост за деца, юноши и девойки е най-трудното за организация състезание в спортното катерене, но домакините се справиха за пореден път и с това предизвикателство.

     
В събота се проведе състезанието за първите три възрастови групи. Имаше от всичко по много - усмивки, ликуване, сълзи.


Един истински Спайдърмен :))


Подготовка за катерене в групата на най-малките - до 7 год.


В готовност за катерене. 


Дали талисманът не помогна на Габи да спечели златен и сребърен медал от състезанието :)) 


Александра Тоткова беше героят на деня. Освен, че спечели и двете дисциплини, Алекс изкатери до горе и трите маршрута в трудността. Тъй като момчетата и момичетата от 3-та група катереха на едни и същи маршрути, ако имаше общо класиране, Алекс щеше да е победителка. Наградите в състезанието бяха осигурени от ПИК 3000 ЕООД и магазин "Намасте".


През втория ден беше състезанието в останалите 4 групи. Дея Христова беше безапелационна и в двете дисциплини и заслужено се окичи с два златни медала.


Карин Велев - сребърен и бронзов медал при момичетата 4-та група.


4-та група при момчетата е много силна и борбата за титлите е винаги много оспорвана. На това състезание Петър Атанасов от КССК "Варнаклайминг" успя да спечели трудността, а Димитър Русев - скоростта. На снимката - двама представители на клуба от Варна на финала в техните групи - Петър на няколко хватки преди ТОП-а, Христо Алтънчев на път към поредната си победа. В отборното класиране клубът от Варна зае 3-то място с 4 златни медала.


Представителите на КСКЕС "Алтиус", София останаха на 2-ро място в отборното класиране, спечелвайки 6 златни, 4 сребърни и 3 бронзови медала. Отсъстваше най-добрият катерач на клуба - Петър Иванов (15год.), който в петък в Меринген, Швейцария направи своя дебют на световна купа по спортно катерене. Пепи остана на 67-мо място в конкуренцията на 83 състезатели, успявайки да направи два бонуса от 9 опита. Състезанието е било много силно, съответно и маршрутите - едва половината състезатели в квалификацията са успели да направят ТОП на някой от боулдърите.   


Оглед на финалния маршрут.

 
Най-добрата състезателка у нас в трудността Юлия Керемедчиева тук е в по-трудна роля - на треньор. Състезателите от Велико Търново този път не успяха да спечелят титла, и останаха с 2 сребърни и 5 бронзови медала.  


Велла Неделчева, състезателка на СК "Климбо", София в подготовка за финалния маршрут. Велла спечели трудността, а в скоростта остана втора. 

 
При момчетата 5 група всички медали бяха спечелени от представителите на НСА. Максим Пейнеков спечели златото в трудността и сребърен медал в скоростта.


Христо Алтъчев - КССК "Варнаклайминг" за пореден път спечели и двете дисциплини. Това е последна година за Ицо в юношеските групи, макар че от няколко години е фаворит и в състезанията при мъжете.

 
До нови срещи в НСА :))

Снимки: Дора Маринова, Елена Иванова
Текст: Дора Маринова  

София 1142, бул. "Васил Левски" 75
тел./факс (+359 2) 930 05 32; e-mail: office@bfka.org
Булстат 121213771, банкова сметка: ОББ,
IBAN - BG84UBBS81551001950421, BIC - UBBSBGSF