Въпрос към УС относно трагедиата на х Плевен

Място за обсъждане на теми свързани с алпинизма, катеренето, ски-алпинизма и всичко отнасящо се до дейността на ФБАК и нейните членове

Модератор: Dora Marinova

Въпрос към УС относно трагедиата на х Плевен

Мнениеот Velizar Nikolov » Чет Яну 31, 2008 7:03 pm

Господин председател, господа членове на управителния съвет на БФКА,

Повод за това писмо е случая на х.Плевен и реакцията на УС - "висшия компетентен орган" по въпросите на ски-алпинизма в България. Прочетох внимателно протокола от заседанието заедно с комисия "Ски-алпинизъм" и направо съм поразен от демонстрираната колективна нехайност, безотговорност, безхаберие и некомпетентност. Без да съм специалист по този спорт, направиха ми впечатление куп неща.

УС в крайна сметка няма становище за случилото се. Не беше ли смисъла на това събиране да кажете на нас, лаиците - аджеба, момчето само си е виновно.
Velizar Nikolov
 
Мнения: 1
Регистриран на: Съб Дек 08, 2007 9:56 am

Мнениеот Dora Marinova » Пет Фев 01, 2008 11:30 am

Уважаеми г-н Николов,
Тук е може би мястото да дам на Вас, а и на другите читатели на материалите от заседанията на УС едно пояснение. По-точно относно воденето на протокола. Почти винаги се пише от мен. Аз не съм професионален стенограф и не успявам да запиша всичко, което се казва. В тази връзка искам да поясня, че е възможно пропускането на някои мнения и съображения, изказани от присъстващи на заседанието, или непълни такива. Разбира се, аз се опитвам да отразя възможно най-пълно становището на всеки, но признавам - нямам техническата и професионална подготовка за това. Така че приемам изказаното недоволство от някои присъстващи на заседанието, че протокола не отговаря напълно на всичко казано. Аз поднасям моите обяснения и извинения и се надявам се да ме поправят или най-малко допълнят чрез включване във форума. Но със сигурност е едно - решенията са отразени напълно точно.
Dora Marinova
Site Admin
 
Мнения: 61
Регистриран на: Пет Ное 10, 2006 12:43 pm

Мнениеот roX » Пет Фев 01, 2008 5:29 pm

Щом не може да се води точен протокол от събранията защо не се записва с видеокамера или диктофонш Живем в 21 век все пак!
roX
 
Мнения: 3
Регистриран на: Съб Май 19, 2007 11:10 am

Мнениеот Dora Marinova » Вто Фев 05, 2008 3:10 pm

Вярно е, че живеем в 21-ви век, но в същото време предлагам да си помислите колко огромен ресурс изисква записването на 3-4-часов материал от камера или диктофон. Плюс че аз лично не го намирам за толкова необходимо. Освен това ако някой си направи труда да прочете протоколите от общи събрания или заседания на управителни органи на UIAA и IFSC, ще види, че точно по този начин се водят - записва се с няколко думи изказването. Вярно е, че водещия протокола и изказващия се могат да извлекат различна "есенция" от казаното, но това е риск, който ми се струва оправдан. Вярно е, и че там има система, при която протокола се пише, изпраща на присъстващите и на следващо заседание се одобрява, след което става официален. Но там става дума за международна федерация все пак, може би не е необходимо да бъдем чак толкова "тежки". Но това е въпрос на решение на УС - ако искат да се промени системата на водене на протоколи - има няколко решения.
Относно допинга - реда за взимане на допинг проби е описан в правилника на всяка федерация. В състезателното катерене например е задължително да бъдат подложени на допинг контрол победителите във всяко едно състезание за световната или европейска купа и първенства. За ски-алпинизма е подобно. На национално ниво грижата и инициативата за допинг контрол е на федерацията - ако тя реши, се обажда на националната лаборатория за допинг контрол и поръчва комисия - може за състезание, може за лагер, или просто за посочен състезател. Така че допинг контрола е в нейните правомощия - да се поръчва поне. Въпросът е със заплащането - струва доста пари - самата проба на един състезател излиза около 150 лв., отделно се заплаща труда на комисията (може и да ми е старо инфото за цената на една проба, но това е минимума със сигурност)
Dora Marinova
Site Admin
 
Мнения: 61
Регистриран на: Пет Ное 10, 2006 12:43 pm

Защо мълчите като ...

Мнениеот Орлин Чачановски » Пон Фев 18, 2008 12:52 pm

Скъпи приятели и колеги - алпинисти и професионаслисти!
Защо мълчите като на...ниш
:ш: :ш: :ш:
Последна промяна Орлин Чачановски на Пон Фев 18, 2008 12:55 pm, променена общо 1 път
Орлин Чачановски
 
Мнения: 22
Регистриран на: Вто Дек 26, 2006 11:01 am
Местоположение: София

Защо мълчите като ...

Мнениеот Орлин Чачановски » Пон Фев 18, 2008 12:53 pm

Скъпи приятели и колеги - алпинисти и професионаслисти!
Защо мълчите като на...ниш
:ш: :ш: :ш:

Уважаеми г-н Николов,
Поздравявам Ви за доблестта и гражданското чувство, което Ви е накарало да повдигнете този въпрос. Убеден съм, че то не е продиктувано само от загриженост за собствения Ви син. Мога да Ви уверя, че случая не е забравен и не е приключен.
Вие се обръщате към УС на БФКА, вероятно те ще Ви отговорят. Като член на контролния съвет (КС на БФКА) Ви обещавам, че ще направя всичко възможно, да получите пълна и подробна информация по въпросите който повдигате, а така също и относно предприетите от БФКА действия, с оглед недопускане на такива инциденти.
С уважение
Орлин Чачановски
Орлин Чачановски
 
Мнения: 22
Регистриран на: Вто Дек 26, 2006 11:01 am
Местоположение: София


Назад към Обща дискусия

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron