До кога така!?

Място за обсъждане на теми свързани с алпинизма, катеренето, ски-алпинизма и всичко отнасящо се до дейността на ФБАК и нейните членове

Модератор: Dora Marinova

До кога така!?

Мнениеот grigor.vatev » Пон Май 02, 2011 1:56 pm

На 30.04.2011г. в гр. Казанлък беше проведено Държавно първенство по спортно катерене - боулдър за мъже и жени.
И аз бях там и аз участвах. Участвах, за да се позабавлявам, за да видя стари приятели, за да усетя атмосферата, без да имам възможности и амбиции за класиране в челните места.
Поканата за участие беше публикувана предварително в уеб страницата на БФКА. Тя съдържаше и програма.
Съдия откривателите Калин Гъров и Калоян Добрев бяха спретнали интересни маршрути за квалификациите, а до края на състезанието неуморно се трудеха за нареждане на маршрутите за отделните групи, полуфинала и финала. Виртуозни изпълнения показаха и майсторите на боулдъра както при мъжете, така и при жените.
Типично по български обаче всичко хубаво бива съпроводено и с негативи. Типично по български или не, но май “у нас“ все така става и може би за това все не става както трябва.
По програма тряваше да има техническа конференция в 8:30 ч. пред сцената на парк “Розариум“. Какво се случи та такава нямаше, аз поне така и не разбрах. Или както пише в края на поканата, поместена в сайта на БФКА “Организаторите запазват правото си да поставят промени в програмата“. Вероятно промени винаги може да има, но допустимо ли е на едно държавно първенство техническа конференция да няма!?
Пак в горепосочената уеб страница на БФКА (посочвам отново нея, тъй като считам същата за официален източник на информация, свързана с алпинизма, спортното катерене и въобще всички свързани с тях дейности в България) в раздел Наредби, подраздел Правилници има поместен Правилник за състезания по състезателно катерене.
Той регламентира правилата за провеждане на състезанията по състезателно катерене в България. Или поне предполагам че това е целта му и към момента на провеждане на държавното първенство по спортно катерене – боулдър в Казанлък на 30.04.2011 г. е действащ или поне не е отменен с друг, последващ документ, изменящ посочените в него правила. Така ли е?
Четейки правилника откривам следните нарушения, допуснати при провеждането на ДП по спортно катерене – боулдър:
1.Комисия по състезателно катерене (КСК), 1.3.2 КСК утвърждава и изпраща за дадено състезание, следните официални представители:
...
г) Технически делегат (ТД) - от името на ГС инспектира преди самото състезание всички аспекти за провеждането на самото състезание. Той се занимава и с всички неща несвързани с провеждането на самото състезание. ТД прави доклад до КСК за провеждането на дадено състезание.
...
Имаше ли такъв и кой е той?

Раздел Б – Състезателни правила, т. 6.1. 6. Съдийският състав за всеки проблем се състои от Съдия арбитър и негов помощник.
Според моите наблюдения съдиите на отделните проблеми бяха само по един.

Раздел Б – Състезателни правила, т. 6.3.2. В даденото време за преодоляване на всеки проблем, състезателят може да направи колкото опита желае. Това време е еднакво за всички проблеми за даден кръг. Това време се определя от ГС и е не по-малко от 4 минути и не повече от 8 минути. За финалния кръг това време е 6 минути.
На финалния кръг времето беше определено на 4 минути. Как така?

Раздел Б – Състезателни правила, 6.7.3. Квотата за финалния кръг е 12. Ако квотата се надвишава поради равни резултати от квалификацията, то тези състезатели също се допускат до финалния кръг. В особени случаи (пряко телевизионно излъчване) по малка квота за финалния кръг може да се определи от ГС, но не по-малко от 8 учасника.
До финал бяха допуснати 6 състезатели при мъжете. Дори в особени случаи би трябвало на финал да бъдат допуснати 8 състезателя.

Във финалния кръг имаше прекъсване опита на състезател, поради лимит (изтичане на времето за опити), въпреки че в момента беше по маршрута. Не би ли трябвало по време на опит във финалния кръг състезателят да не бъде прекъсван дори при изтичане на времето?

Чудя се, защо правилниците не биват спазвани?

В заключение бих искал да уточня, че не съм засегнат участник в състезанието. Нямам за цел да защитавам нечии индивидуални интереси. Целта ми е да разбера може ли в България състезание да бъде провеждано по правилата. И то по писани правила, установени и приети, валидни винаги и за всички. До кога ще си затваряме очите за щяло и за нещяло и ще я караме през просото!?
Ако някой може да ме поправи в случай, че греша, ако някой може да отговори на поставените въпроси или да вмъкне свои забележки, моля да го направи!
grigor.vatev
 
Мнения: 13
Регистриран на: Сря Юни 09, 2010 2:55 pm

Re: До кога така!?

Мнениеот alex900205 » Вто Май 03, 2011 12:24 pm

Аз искам и друго да отблежа, или по скоро да попитам.Не трябва ли стартовите такси да са фиксирани?Защото два дни преди състезанието стартовата такса беше 10 лв,а след това стана 15?
alex900205
 
Мнения: 1
Регистриран на: Вто Май 03, 2011 12:22 pm

Re: До кога така!?

Мнениеот Sarkis Karagyozyan » Вто Май 03, 2011 5:45 pm

Присъствах на кръг от Държавното първенство по боулдър в Казанлък. Трява да отбележа, че съм впечатлен от нивото на повечето от състезателите. За разлика от други мероприятия, там нямаше от онази омраза или ненавист между участниците (поне аз невидях такава). Двата дена в Казанлък за мен бяха едно чудесно време, в което можех да се отпусна на стола и да се наслаждавам на здраво катерене.
Обикновената логика казва, че ако има държавни първенства (най-високото ниво в стараната), то организацията също трябва да бъде на най-високо ниво и състезателите да бъдат горди с участието си. Тук влюкчвам и изпълнение на правилника като инструмент за провеждане на първенствата. За съжаление, пропуски и несправедливости виждам на всяко мероприятие от такъв тип.
Написаните по-горе от Григор, както и други въпроси, имат нужда от отговори, които касаят много хора и клубове, занимаващи се активно с този спорт. Сигурен съм, че много намират нашите думи за безпочвени и биха ги приели като лична обида, не го приемайте така. Аз смятам, че промяната зависи само и единствено от нас, начина, по който възпитаваме състезателите си и колко силно желаем нещата да се случат по този начин. За възрастен човек е лесно сам да си даде отговорите на тези въпроси (било то правилини или грешни), но много е тежко да се обясни на едно дете или всеотдаен родител защо не се спазват определени правила. Искам отново да поясня, че не става въпрос за катерачна среща или сбирка, а за кръг от „Държавното Първенство” .
Заставам зад думите и въпросите на Григор и се надявамв най-кратки срокове да имаме яснота по поставените проблеми и отговор от компетентен орган, какъвто е БФКА.
Поздравявам Григор за смелостта да постави горните въпроси.
Sarkis Karagyozyan
 
Мнения: 1
Регистриран на: Вто Май 03, 2011 3:53 pm

Re: До кога така!?

Мнениеот Dora Marinova » Сря Май 04, 2011 3:50 pm

Като начало благодаря за поставените въпроси от тримата членове на форума. Ще се опитам да отговоря на въпросите, на които мога аз да отговоря.

Поздравявам Григор за това, че е забелязал един проблем, който решихме буквално дни преди състезанието - остарелият и неадекватен правилник за провеждане на състезания по спортно катерене. "Буквално" е, защото заседанието на комисия "Спортно катерене" се проведе на 20-ти април, а на 26.04 беше изпратен на УС за утвърждаване. Новият правилник ще бъде публикуван скоро на сайта и всички ще могат да се запознаят с него. Вярно, че докато не е публикуван и обявен новия правилник, действа стария, но може би не беше добра идея два дни преди състезанието да обявяваме нов правилник, тогава със сигурност щеше да има недоволство в другата посока - ама как така в последния момент. Да, имаме в комисията вина за това, че не се случи приемането на правилника по-рано, със сигурност други години ако има промени, ще гледаме да стават по-рано преди състезателния сезон.
Конкретните въпроси по правилата, които задава Григор, са решени в международния правилник, от който в голяма степен ние се ръководим. За мен също е чудо, защо в 2005г. са приели да има двама съдии-арбитри например. Технически делегати отдавна няма по състезанията, те са една излишна финансова тежест, главният съдия и съдия - откривателя са напълно достатъчни за контрол и организация на състезанията, провеждани у нас. За информация в международните състезания технически делегат има само за световните купи, за европейските за юноши и девойки - не. По международен правилник времето за катерене на боулдър е: квалификации - 5 мин., полуфинал - 6 мин, финал - 4 мин., така че правилно е било времето за финала - по 4 мин. на състезател (разбира се, ако той/тя изкатери маршрута за по-малко време, също е ок, просто почва следващия) Квотите за полуфинал и финал (по международния правилник) са съответно 20 и 6 състезатели, така че да, това е още един пример за несъответствие на "стария" правилник. Правилно е бил спрян състезателя по маршрута при изтичане на времето му.
Толкоз от мен по техническата част - правилата за провеждане на състезания по спортно катерене. Съгласявам се за пропуска, който направихме - ненавременно актуализиране на правилника за провеждане на състезанията. Главният съдия на състезанието, както и повечето състезатели, които имат повече опит "си ги знаят" правилата, имам в предвид международните, но наистина не е добре да не се изясни и в нашия правилник.

По отношение начина на организация и протичане на състезанието - това е изцяло отговорност на главния съдия на състезанието, с помощта, разбира се на съдия - откривателя. Така че по тези въпроси Никола Недялков трябва да отговори.

Алекс, поканата в сайта на БФКА не е променяна, не зная за какво говорите.

Като заключение бих искала само да отбележа, че организиране на състезания по спортно катерене, и то особено от този тип - на открито, с изграждане на катерачна стена, е най-трудната организация. Плюс че боулдъра е най-трудната за провеждане и организиране дисциплина (мое мнение). Плюс че това беше първото официално състезание у нас в дисциплината боулдър за деца,юноши и девойки, така че организаторите са били изправени пред не малко трудности. Ясно, че е имало редица пропуски, със сигурност следващия път ще бъде по-добре. Странно обаче ми стана заглавието "Докога така!?" Така поставен въпроса предполага, че едва ли не всяко състезание, което се прави у нас, е с лоша организация и куп пропуски. Нещо, с което аз въобще не съм съгласна. Да, има състезания организирани по-добре, има и такива, организирани по-зле. И специално по отношение на спортното катерене имайте в предвид, че спортът много се разрастна - все повече състезатели взимат участие, организацията става по-сложна, а все по-малко организатори на състезания се намират. Ще се радваме клубът в Стара Загора да организира състезание, тогава сами ще се уверите колко не е лесно.

Наистина благодаря за критиката и показаното конструктивно отношение, надявам се следващите състезания ще бъдат по-добре организирани.

И още един поглед към състезанието в Казанлък: https://picasaweb.google.com/stannbo/20 ... eat=email#

Както и от едно друго, проведено в неделя в София, 1-ви май - https://picasaweb.google.com/stannbo/Xj ... eat=email#
Dora Marinova
Site Admin
 
Мнения: 61
Регистриран на: Пет Ное 10, 2006 12:43 pm

Re: До кога така!?

Мнениеот grigor.vatev » Сря Май 04, 2011 11:36 pm

"До кога така!?" е заглавие, с което акцентирам на начина по който се случват нещата в България като цяло. В този ред на мисли попада и т. нар. "Държавно първенство по спортно катерене - боулдър", проведено на 30.04.2011 г.
До кога така ще закъсняваме с действията си, които би трябвало да изпреварват събитията, които са планувани предварително и имат ясно време и място на провеждане, имат си и избран организатор, имат си и определен ред на протичане. До кога така ще продължаваме в България да претупваме нещата?
Предполагам многоуважаемият г-н Никола Недялков като член на УС на БФКА е бил наясно с приетия на заседанието на комисия “Спортно катерене” документ, който би трябвало да е достигнал до него за преглед и размисъл с цел утвърждаване, коментари или отхвърляне. Техническата конференция не е ли именно за това, да бъдат посочени правилата на съответното състезание!? Както станахме свидетели в състезанието участваха сериозни български спортисти, положили труд, изразходвали дългогодишни усилия и време за подготовката си и участващи в мероприятия от световна величина. Да, те “си ги знаят правилата, имам в предвид международните” и така би трябвало да бъде, но какво да кажем за останалите, които нямат този опит? А каква беше тази, с извинение циганска сергия посред розариума в Казанлък? Това ли ще предложим като поле за изява на нашите състезатели? Така ли ще представяме нашия спорт пред широката българска общественост? Та нали именно сред тази общественост са представителите на бългасрския бизнес, които вероятно стават свидетели на едно такова състезание, и към които утре бихме се обърнали за спонсорство в стремеж да реализираме плановете си, било то за организиране на експедиция или пък на едно така скъпоструващо състезание с ранг на “Държавно първенство”. До кога ще разчитаме само на вносителите на алпийска и туристиеска екипировка в България, които и без това се “радват” на един доста ограничен пазар!?
Доста по-различно изглежда поне на снимките, а предполагам и в действителност е било така, Боулдър среща “Зелени дни” в сравнение с това, което беше наречено "Държавно първенство". Защо не беше поверено това “Държавно първенство” на организатори с нужните опит (състезателен и организационен), налична материална база, а освен това и съвест за провеждане на едно “чисто” състезание, вместо да ставаме за посмешище?
“Ще се радваме клубът в Стара Загора да организира състезание” и то истинско и на ниво. До сега това не е било възможно най-малко поради липсата на необходимата материална база. През 2010 г. с финансовата подкрепа на ТД “Сърнена гора” и усилията на членовете на АК “Железник” беше реализирано проектирането и изграждането на стена за катерене в гр. Стара Загора, която да бъде терен за тренировъчни занимания, а освен това и арена за провеждане на ежегодно състезание по спортно катерене, което да бъде вместено в календарния план на БФКА. Първата посочена цел вече е постигната, а дали ще постигнем и втората само времето ще покаже. Но, да! Състезание в Стара Загора ще има на 15.05.2011 г. по случай навършването на една година от изграждането на съоръжението и по случай честването на дните на Алеко, в рамките на което спортните клубове към ТД “Сърнена гора” организират разнообразни прояви (http://tdsrgora.com/forum/viewtopic.php?f=3&t=203). С това състезание обаче нямаме за цел постигането на високи спортни резултати и нямаме претенции за приравняването му към състезание с ранга на общодържавно. За нас то ще бъде първо като организатори и има за цел да се поучим, да ни даде представа какво е да организираме едно такова мероприятие. Има за цел да се съберем с приятели и съмишленици и да се позабавляваме, а покрай това и да предствавим катеренето като спорт пред обществото. Но полагайки по този начин основите и имайки контакт с елита в спортното катерене в България се надяваме един ден да успеем да организираме истинско състезание!
Нека не се примиряваме! Нека не се извиняваме! Нека да действаме от днес за утре, а не от утре за вчера!
grigor.vatev
 
Мнения: 13
Регистриран на: Сря Юни 09, 2010 2:55 pm

Re: До кога така!?

Мнениеот grigor.vatev » Чет Май 05, 2011 7:08 am

Благодаря все пак на Дора за включването!
grigor.vatev
 
Мнения: 13
Регистриран на: Сря Юни 09, 2010 2:55 pm

Re: До кога така!?

Мнениеот february » Пон Май 16, 2011 12:59 pm

grigor.vatev написа:"До кога така!?" е заглавие, с което акцентирам на начина по който се случват нещата в България като цяло. В този ред на мисли попада и т. нар. "Държавно първенство по спортно катерене - боулдър", проведено на 30.04.2011 г.


Държавното или изобщо състезанията по спортно не са като състезание по алпинизъм. Ще извиняваш, ама това не е като да се съберът 20 човека на хижа Мальовица (примерно) , да катерят през деня и вечерта да си кажат кой какво е минал, да се оформи класирането и да се продължи с ракиите. Ама то голяма организация ей..


grigor.vatev написа:Предполагам многоуважаемият г-н Никола Недялков като член на УС на БФКА е бил наясно с приетия на заседанието на комисия “Спортно катерене” документ, който би трябвало да е достигнал до него за преглед и размисъл с цел утвърждаване, коментари или отхвърляне.


Ако има нещо защо не му го каза лично на състезанието при положение че цял ден беше там?

grigor.vatev написа:Техническата конференция не е ли именно за това, да бъдат посочени правилата на съответното състезание!? Както станахме свидетели в състезанието участваха сериозни български спортисти, положили труд, изразходвали дългогодишни усилия и време за подготовката си и участващи в мероприятия от световна величина. Да, те “си ги знаят правилата, имам в предвид международните” и така би трябвало да бъде, но какво да кажем за останалите, които нямат този опит


1во тези 'сериозни спортисти' :lol: както ги наричаш не са те оторизирали да пишеш от тяхно име и изобщо не ги намесвай! Участващите в състезания по какъвто и да е спорт си знаят правилата и регламента, футболистите си знаят правилата, каратистите и те, състезателите по болдър или спортно катерене също си знаят правилата. Ако има нещо за доуточняване се казва, иначе техническата е една формалност която на никой от 40те човека там не му липсваше освен на теб. Aко някой е дошъл на състезание по катерене тепърва да учи правилата си е негов проблем.

grigor.vatev написа:А каква беше тази, с извинение циганска сергия посред розариума в Казанлък? Това ли ще предложим като поле за изява на нашите състезатели? Така ли ще представяме нашия спорт пред широката българска общественост? Та нали именно сред тази общественост са представителите на бългасрския бизнес, които вероятно стават свидетели на едно такова състезание, и към които утре бихме се обърнали за спонсорство в стремеж да реализираме плановете си, било то за организиране на експедиция или пък на едно така скъпоструващо състезание с ранг на “Държавно първенство”. До кога ще разчитаме само на вносителите на алпийска и туристиеска екипировка в България, които и без това се “радват” на един доста ограничен пазар!?


Цигания нямаше, a стеничките бяха 'посред розариума' защото тази сцена на която беше състезанието стои от вечни времена там и се използва за всякакви мероприятия. Това е парка в града и е нормално да има хора, музика, настроение, минават и гледат.. Всеки си има критерий за цигания, явно имаш изтънчен вкус към културните мероприятия. Какви планове и експедиций - става въпрос за болдър състезание ??
Не се разчита на никакви вносители, СЕЛТ предполагам знаеш с какво се занимават.Или катерачните стени в София, спонсорите им определено не са магазини за екипировка.

grigor.vatev написа:Защо не беше поверено това “Държавно първенство” на организатори с нужните опит (състезателен и организационен), налична материална база, а освен това и съвест за провеждане на едно “чисто” състезание, вместо да ставаме за посмешище?


Организаторите бяха едни най-добрите в България, общо взето едни и същи хора правят всичко. Наличната материална база в Канзас е добра, ако платиш на чужди съдии откриватели, може и да видиш нещо различно като маршрути. Думата 'посмешище' е меко казано силна, а ако пък искаш да изкараш некадърни хората ходили по световни катерещи и правещи състезания по спортно от 20 години насам...

grigor.vatev написа:Но да! Състезание в Стара Загора ще има на 15.05.2011 г. по случай навършването на една година от изграждането на съоръжението и по случай честването на дните на Алеко, в рамките на което спортните клубове към ТД “Сърнена гора” организират разнообразни прояви (http://tdsrgora.com/forum/viewtopic.php?f=3&t=203). С това състезание обаче нямаме за цел постигането на високи спортни резултати и нямаме претенции за приравняването му към състезание с ранга на общодържавно. За нас то ще бъде първо като организатори и има за цел да се поучим, да ни даде представа какво е да организираме едно такова мероприятие. Има за цел да се съберем с приятели и съмишленици и да се позабавляваме, а покрай това и да предствавим катеренето като спорт пред обществото.


Какви дни на Алеко и какво състезание? :shock:

grigor.vatev написа:Но полагайки по този начин основите и имайки контакт с елита в спортното катерене в България се надяваме един ден да успеем да организираме истинско състезание!


Полгайки по този начин основите, в Стара Загора май няма да стигнете далеч :idea:
february
 
Мнения: 2
Регистриран на: Пон Май 16, 2011 12:11 pm
Местоположение: София

Re: До кога така!?

Мнениеот grigor.vatev » Пон Май 16, 2011 9:27 pm

Браво, най-накрая още някой се намеси, та да видим и други гледни точки!
Последна промяна grigor.vatev на Пон Май 16, 2011 9:38 pm, променена общо 1 път
grigor.vatev
 
Мнения: 13
Регистриран на: Сря Юни 09, 2010 2:55 pm

Re: До кога така!?

Мнениеот grigor.vatev » Пон Май 16, 2011 9:30 pm

february написа:Какви дни на Алеко и какво състезание? :shock:


Някой да знае нещо за Алеко Константинов?
grigor.vatev
 
Мнения: 13
Регистриран на: Сря Юни 09, 2010 2:55 pm

Re: До кога така!?

Мнениеот Dora Marinova » Вто Май 17, 2011 6:04 pm

february, ще си позволя да изкажа несъгласие с някои твои мнения. Григор изрази много конкретно и аргументирано мнение за провеждането на състезанието. Считам, че голяма част от това, което е написал е наистина основателно. Както си прочел в първия ми пост по темата, по отношение на правилника - няма извинение за закъснението да бъде актуализиран. Въобще не съм съгласна с изказването ти:

Участващите в състезания по какъвто и да е спорт си знаят правилата и регламента, футболистите си знаят правилата, каратистите и те, състезателите по болдър или спортно катерене също си знаят правилата. Ако има нещо за доуточняване се казва, иначе техническата е една формалност която на никой от 40те човека там не му липсваше освен на теб. Aко някой е дошъл на състезание по катерене тепърва да учи правилата си е негов проблем.


Да, знаят ги, защото някой (националната федерация) някъде (в съответния сайт обикновено) го е публикувал. Няма как да знаеш нещо, което никъде не можеш да прочетеш!!! Да, в голяма степен в нашия правилник се ръководим от международния правилник, но в същото време разликата е голяма, можеш сам да се увериш: http://www.ifsc-climbing.org/Rules и http://bfka.org/docs/Pravilnik-2011-final.pdf Техническата конференция е задължителна, независимо има ли нещо специално за уточняване, или не. Григор, участвайки за пръв път на състезание, откъде да научи правилата, ако не от сайта на БФКА, където са публикувани? Как да очаква други правила? И в тази връзка - поздравления за доброто представяне на Григор и другите момчета от Стара Загора като за първо участие - 14-то, 21-во, 31-во място!

Не зная за класация на организаторите на състезания, интересно и на мен ще е да я видя някъде. Провеждане и организация на състезанията е нещо, което се учи и няма проблем всеки, който има интерес към тези прояви, да се научи да го прави. Считам за абсолютно неоснователни и неприемливи изказвания от рода

Полгайки по този начин основите, в Стара Загора май няма да стигнете далеч :idea:


Аз пък съм убедена, че членовете на клубът в Стара Загора ще съумеят да научат да правят състезания по спортно катерене, така както го направиха в ски-алпинизма - през февруари за втора поредна година направиха чудесно състезание в района на Седемте езера.
Dora Marinova
Site Admin
 
Мнения: 61
Регистриран на: Пет Ное 10, 2006 12:43 pm

Re: До кога така!?

Мнениеот february » Чет Май 19, 2011 2:55 am

Dora Marinova написа:february, ще си позволя да изкажа несъгласие с някои твои мнения. Григор изрази много конкретно и аргументирано мнение за провеждането на състезанието. Считам, че голяма част от това, което е написал е наистина основателно. Както си прочел в първия ми пост по темата, по отношение на правилника - няма извинение за закъснението да бъде актуализиран. Въобще не съм съгласна с изказването ти

Да, знаят ги, защото някой (националната федерация) някъде (в съответния сайт обикновено) го е публикувал. Няма как да знаеш нещо, което никъде не можеш да прочетеш!!!Да, в голяма степен в нашия правилник се ръководим от международния правилник, но в същото време разликата е голяма, можеш сам да се увериш: http://www.ifsc-climbing.org/Rules и http://bfka.org/docs/Pravilnik-2011-final.pdf Техническата конференция е задължителна, независимо има ли нещо специално за уточняване, или не. Григор, участвайки за пръв път на състезание, откъде да научи правилата, ако не от сайта на БФКА, където са публикувани? Как да очаква други правила? И в тази връзка - поздравления за доброто представяне на Григор и другите момчета от Стара Загора като за първо участие - 14-то, 21-во, 31-во място!

Не зная за класация на организаторите на състезания, интересно и на мен ще е да я видя някъде. Провеждане и организация на състезанията е нещо, което се учи и няма проблем всеки, който има интерес към тези прояви, да се научи да го прави. Считам за абсолютно неоснователни и неприемливи изказвания от рода..
Аз пък съм убедена, че членовете на клубът в Стара Загора ще съумеят да научат да правят състезания по спортно катерене, така както го направиха в ски-алпинизма - през февруари за втора поредна година направиха чудесно състезание в района на Седемте езера.


1. Без да използвам по 3 удивителни ти отговарям набързо - ще ми кажеш ли как ги е прочел правилата след състезанието и се хвана за запетайките, а преди състезанието не можа да ги прочете нито старите, нито новите, нито м/ународните нито междугалактическите :lol:

grigor.vatev написа: Четейки правилника откривам следните нарушения, допуснати при провеждането на ДП по спортно катерене – боулдър:
1.Комисия по състезателно катерене (КСК), 1.3.2 КСК утвърждава и изпраща за дадено състезание, следните официални представители:


2. Как само той не разбра правилата, които така и не потрябваха на никой понеже спорни моменти, грешки или странни неща не е имало на състезанието - м/у другото! . Дали е имало техническа или не, само той казва че няма :wink:

3. Не знам за каква класация пишеш и къде някой е споменал за класация :shock:

4. На ски ралито бях и то беше направено от Мартин и ски клуба, a не от алпийския клуб или Григор. Дали има разлика между един клуб и друг клуб в голям град и разлика между състезание по болдър/спортно катерене и ски-рали :lol: Казано иначе как според вас се 'полагат основи' - с рогата напред и много приказки по интернет, или с приемственост и приятелско отношение 'като не знаеш питаш
february
 
Мнения: 2
Регистриран на: Пон Май 16, 2011 12:11 pm
Местоположение: София

Re: До кога така!?

Мнениеот Dora Marinova » Чет Май 19, 2011 1:04 pm

1. Без да използвам по 3 удивителни ти отговарям набързо - ще ми кажеш ли как ги е прочел правилата след състезанието и се хвана за запетайките, а преди състезанието не можа да ги прочете нито старите, нито новите, нито м/ународните нито междугалактическите :lol:


Напротив, по всичко личи, че ги е прочел, и затова пита.

2. Как само той не разбра правилата, които така и не потрябваха на никой понеже спорни моменти, грешки или странни неща не е имало на състезанието - м/у другото! . Дали е имало техническа или не, само той казва че няма :wink:


МНОГОКРАТНО - като организатор и главен съдия, съм се сблъсквала с факта, че не се знае правилника от състезателите, а в тоя случай е било ощ по-важно да се разяснят, защото са участвали юноши и девойки, и то за пръв път на официално състезание по боулдър. Считай го с три удивителни.

3. Не знам за каква класация пишеш и къде някой е споменал за класация :shock:


Организаторите бяха едни най-добрите в България
- от поста на february. И това ако не е класация...

4. На ски ралито бях и то беше направено от Мартин и ски клуба, a не от алпийския клуб или Григор. Дали има разлика между един клуб и друг клуб в голям град и разлика между състезание по болдър/спортно катерене и ски-рали :lol: Казано иначе как според вас се 'полагат основи' - с рогата напред и много приказки по интернет, или с приемственост и приятелско отношение 'като не знаеш питаш


"Мартин и ски клуба" не съществуват в правния мир, съществува ТД "Сърнена гора", Стара Загора. По закон състезания по съответния спорт се организират от юридически лица - членове на съответната спортна федерация. Направих аналог, защото тези хора миналата година направиха за пръв път състезание по ски-алпинизъм, тази година - второ, също много успешно, и няма да се учудя, ако УС им гласува доверие да направят държавно първенство следващия сезон. Понеже съм човек логичен, виждам вече достатъчно катерачи и потенциал, не виждам причина това да не се случи и със спортното катерене, вече имат база, така че ще чакаме резултати - постижения и състезания.
Дори и да е бил малко по-рязък в "питането" си, напълно приемам критиката на Григор, считам въпросите му за напълно основателни. Призовавам всички за повече активност и мнения по отношение на всичко, което правим, това е един добър и полезен коректив за нашата дейност.

Другото, за което искам да обърна внимание като модератор и администратор на форума е, че спазването на добрия тон в този форум е задължително. Заяждане и назидателност не помагат на никого и не се поощряват. Всеки има право на конструктивна критика и по нея със сигурност ще бъде взето отношение - дали от мен, дали от УС, дали от комисиите.
Dora Marinova
Site Admin
 
Мнения: 61
Регистриран на: Пет Ное 10, 2006 12:43 pm

Re: До кога така!?

Мнениеот kotzy » Пет Май 20, 2011 12:07 am

february написа:... как ги е прочел правилата след състезанието и се хвана за запетайките, а преди състезанието не можа да ги прочете нито старите, нито новите, нито м/ународните нито междугалактическите :lol:

Правилата - писаните, актуалните за състезанието ги е чел Григор, можеш да си сигурен. Чел съм ги дори аз.

february написа:2. Как само той не разбра правилата, които така и не потрябваха на никой понеже спорни моменти, грешки или странни неща не е имало на състезанието - м/у другото! . Дали е имало техническа или не, само той казва че няма :wink:

Не само той не ги разбра, в това също можеш да си сигурен. По въпроса за имането на техническа конференция - колко човека трябва да го кажат и фактите чрез гласуване ли се определят? Доколкото аз разбирам, темата не е за да се въздаде правда след състезанието, а да се опитаме при бъдещи подобни прояви да сме поне малко по-коректни. И като за финал по точката - откъде си сигурен, че не е имало?

Би било нескромно, да коментирам вече отминалото състезание в Стара Загора. Благодаря на всички, които по един или друг начин направиха този ден прекрасен за нас. Учудва ме коментирането на събитие, което господинът(или какъвто и да е) не е видял с очите си...

Константин Костадинов, АК "Железник" - Стара Загора
kotzy
 
Мнения: 1
Регистриран на: Вто Май 03, 2011 4:19 pm

Re: До кога така!?

Мнениеот grigor.vatev » Пет Май 20, 2011 12:19 am

Състезание по ски-алпинизъм, купа „Сърнена гора”, беше реализирано благодарение усилията и упоритата работа на Мартин и още поне десет човека, членове на спортните клубове при ТД "Сърнена гора". Не съм участвал нито в организирането на състезанието, нито като състезател, но смея да кажа че са се справили добре. Това е едно мнение. А изразяването на мнение не е престъпление.
Не разбирам обаче защо при изказано от мен друго мнение във връзка с нещо, което съм видял и споделил в интернет пространството, тъй като в днешни дни световната мрежа предлага бърз и удобен начин за комуникация, един от зимните месеци така бурно изсипа буря и сняг на парцали!
Изразих мислите си, обърнах се за становище, но явно зимата си е зима и февруари показва своята духовитост.
Вероятно на някой ако му е студено трябва просто да си трае и да не казва, че не се знае какви хали ще го връхлетят. :wink:

П.С. На 15.05. 2011 г., неделя се състоя състезание по катерене на изкуствена стена в Стара Загора.
http://vatev.blogspot.com/2011/05/blog-post_18.html
Дали се получи добре или не, всеки присъствал може да каже. Ако получим критики няма да се разсърдим, а може само да се поучим, за да не повтаряме грешките си и за следващия път да изчистим нещата.
grigor.vatev
 
Мнения: 13
Регистриран на: Сря Юни 09, 2010 2:55 pm


Назад към Обща дискусия

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron