Страница 1 от 1

Катерачна среща Райски скали 4-6 юни 2010 г.

МнениеПубликувано на: Сря Юни 09, 2010 2:58 pm
от grigor.vatev
Катерачна среща Райски скали
4-6 юни 2010 г.

Катерачна среща Райски скали, състояла се в периода 4-6 юни 2010 г. отново събра сравнително голям брой любители на катеренето в района на най-високия водопад в България. Проявата беше по-скоро под формата на приятелско събиране и нямаше състезателен характер, като представители имаше от Пловдив, Стара Загора, Смолян, Калофер, Карлово и др.
В петък (4 юни) сред пристигналите, се разнесе мълвата, че има организирана Ботева алпиниада и то 50-та по ред, юбилейна, а виновникът за събитието е беловлас господин от Пловдив! Мълвата беше подхранена и от разлепените плакати по прозорците на столовата. Съмнения обаче, относно достоверността на информацията се появиха след като нито беше обявен час за техническа конференция, нито беше подадена някаква допълнителна информация за „организираната” алпиниада. Единственият „предвестник на пролетта” беше един господин, който вечерта се появи с някакви списъци, в които да се запишат желаещите за участие, като условието беше да са „с изрядни документи”.
В съботния ден почти се оправдаха прогнозите на синоптиците. Казвам почти, тъй като предвижданията бяха за дъжд през целия ден. Всички обаче, които бяхме решили да си поначешем крастата, успяхме да изкатерим по няколко маршрута. Въпреки радостта от „задържалото” се време, дъждът се изсипа в следобедните часове и на няколкото свръзки останали по маршрутите се наложи да излязат от туровете на мокро.
В неделя (6 юни) по небето пъплеха рехави облаци, които на моменти се събираха в по-големи компании, с надеждата може би да ни накарат да си помислим, че пак ще вали. Дори капка обаче през целия ден не капна, а появилият се вятър не беше притеснение за никого и изкачвания отново бяха осъществени.
Единствената, както твърдеше мълвата, записана за участие свръзка, в т. нар. Ботева алпиниада, която така и не разбрахме дали се провежда или не, получи въже за награда. По този начин стана ясно, че поне предоставената от един от спонсорите награда е отишла в ръцете на активен катерач. Официално закриване на „алпиниадата” нямаше, а т. нар. организатори изчезнаха ненадейно. БФКА, ТД „Сърнена гора” и другите няколко, посочени като спонсори в залепения на прозореца на столовата на хижата плакат, може би в последствие са си получили обратно предоставените за подпомагане на 50-та юбилейна Ботева алпиниада на райските скали, финансови средства или предметни награди, за да ги използват в подкрепа на друга проява. Ако ли не, то тогава вероятно средствата са поели по неведоми пътища, както често се случва в нашата родна България.

С пожелания за повече успехи и късмет на всички, които обичат скалите и планините,
Григор Вътев

Re: Катерачна среща Райски скали 4-6 юни 2010 г.

МнениеПубликувано на: Чет Юни 24, 2010 2:54 pm
от grigor.vatev
За капак на всичко, дори информацията, че записалите се за участие момчета от Смолян, са получили въже за награда се оказа невярна. В крайна сметка, дори и те не са получили нищо, за доказателство, че са участвали в алпиниада.
За всички дошли на Райските скали от 4 до 6 юни, все пак надявам се остана огромното удоволствие от присъствието на такова приказно място и още повече, тръпката от досега със скалата.

Re: Катерачна среща Райски скали 4-6 юни 2010 г.

МнениеПубликувано на: Пон Юли 19, 2010 1:29 pm
от mariq
Izvinqvai te mnogo znam 4e vuprosa mi ne e po temata no ve4e ne znam kude da tursq i koi da pitam interesuvam se ot alpinizum ot Burgas sam nqkoi slu4aino znae li da li v Burgas ima zala ili 4asten klub po alpinizum i ako ima kude to4no se namira blagodarq predvaritelno i izvinqvaite o6te vednuj za neumestniqt vupros!! :D

Re: Катерачна среща Райски скали 4-6 юни 2010 г.

МнениеПубликувано на: Вто Юли 20, 2010 10:19 am
от Dora Marinova
Здравейте, Мария,

В Бургас няма регистриран официално клуб, поне такъв, който да е член на БФКА. Информация за клубовете - членове на БФКА и контакти може да видите тук: http://bfka.org/clubs.php

Надявам се, че ще намерите вариант да се включите в някой друг клуб.

Поздрави!

Re: Катерачна среща Райски скали 4-6 юни 2010 г.

МнениеПубликувано на: Пон Юли 26, 2010 11:45 pm
от mariq
I az mnogo se nadqvam mersi mnogo za otgovora!! :D :D