Обновяване на заслон "КОНЧЕТО"

Място за обсъждане на теми свързани с алпинизма, катеренето, ски-алпинизма и всичко отнасящо се до дейността на ФБАК и нейните членове

Модератор: Dora Marinova

Обновяване на заслон "КОНЧЕТО"

Мнениеот Орлин Чачановски » Вто Ное 22, 2016 8:13 am

Инициатива на: РАЙФАЙЗЕН БАНК
Избери, за да помогнеш!
Обновяване на заслон Кончето в Национален парк Пирин
„ПЛАНИНИ и ХОРА“ – асоциация на планинските водачи в България

През 1955 г. група ентусиазирани туристи от Разлог и Пловдив построяват малък заслон високо в Пирин планина, на самото карстово било. Наричат го „Кончето“ – на името на едноименния ръб, до който е построен. От тогава до наши дни, в мъгли и бури, при ураганни ветрове и гръмотевици, по всяко и при всякакво време, заслонът е там и е спасил от бедствие и сигурна смърт стотици туристи. Цяло чудо е, че повече от 60 години, напълно амортизиран и остарял, физически и морално, заслонът още е там! За всички туристи, той е жизненоважен и животоспасяващ.
Съществуващата постройка е частично ремонтирана през 2009 г., но е морално и технически остаряла. Тя вече не отговаря на стандартите за безопасност, на стандартите за средствата за подслон и на съвременните изисквания за оцеляване.
Предлаганият проект цели подмяна на постройката на заслона с нова съвременна и урбанизирана конструкция, като застроената площ не се променя (изискване на плана за управление на национален парк „Пирин“). Увеличава се височината с около метър, при което се запазва броят на местата за пренощуване. Предвижда се вграждането на преддверие, което е много важно с оглед повишаване на комфорта и сигурността на пребиваване в заслона. В обшивката ще бъдат монтирани червени светещи ленти, захранвани от фотоволтаици, вградени в покрива. Ще бъде предвидена и възможност за зареждане на GSM и GPS апарати. Местата за спане (наровете) ще бъдат на три етажа, като конструкцията ще бъде от олекотени профили. Всички материали, използвани за проекта, ще бъдат негорими. Подменя се укрепването на заслона с 4 броя нови стоманени въжета, захванати за скалите.

ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ: https://web.facebook.com/Кончето-358419907840008/

Избери, за да помогнеш!
ДАРЕТЕ ЧРЕЗ:

SMS
• Дарете чрез SMS с текст DMS PLANINI на кратък номер 17 777 за всички мобилни оператори.
• За абонати по договор с Telenor, Vivacom и Mtel цената на 1 sms е 1 лв.
• За потребители на предплатени услуги на мобилните оператори цената на 1 sms е 1,20 лв. с ДДС.

БАНКОВА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ДАРЕНИЕ
Получател/Титуляр:Планини и хора
IBAN:BG95CECB979010B6650800
BIC:CECBBGSF
При банка:Централна Кооперативна Банка
Основание за плащане: Избери, за да помогнеш

Дари с Райфайзен ОНЛАЙН
Дари с PAY.DIR.BG
Орлин Чачановски
 
Мнения: 22
Регистриран на: Вто Дек 26, 2006 11:01 am
Местоположение: София

Назад към Обща дискусия

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron